ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ακόμη 8 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στέλνουν στο δικαστήριο οι Αρχές

Ουκρανία: Ακόμη 8 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στέλνουν στο δικαστήριο οι Αρχές
Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει περισσότερες από 16.000 έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν καταθέσει προσφυγές για ακόμη οκτώ υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, μετά από τις τρεις καταδίκες Ρώσων στρατιωτών.

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει περισσότερες από 16.000 έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ουκρανή εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

«Κάθε ημέρα παρατηρούμε αύξηση (των ερευνών)», τόνισε η Βενεντίκτοβα. «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν ήρθαν μόνο ως στρατιώτες (...) αλλά επίσης ήρθαν για να βιάσουν, να σκοτώσουν αμάχους, να λεηλατήσουν, να ταπεινώσουν και τα λοιπά», κατέληξε. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται τις καταγγελίες ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Πυροβολήθηκε στο κεφάλι»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης που δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ήταν ο 21χρονος Βαντίμ Σισιμαρίν. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του 62χρονου άνδρα.

Ο ίδιος δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία του 62χρονου κατά την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου.

«Αναγνωρίζω την ευθύνη μου… Σας ζητώ να με συγχωρήσετε», είπε στη χήρα Κατερίνα Σαλίποβα, σύμφωνα με το Reuters.

Η χήρα είπε στο δικαστήριο ότι είχε ακούσει μακρινούς πυροβολισμούς από την αυλή τους και ότι φώναξε τον σύζυγό της την ημέρα που σκοτώθηκε.

«Έτρεξα στον άντρα μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ», είπε.

Η Σαλίποβα είπε στο δικαστήριο ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν ο Σισιμαρίν δινόταν στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων για να βγάλουν τα «αγόριά μας» από το λιμάνι της Μαριούπολης, αναφερόμενη στους εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν στη Ρωσία.

Η χήρα είπε ακόμα ότι ο σύζυγός της ήταν άοπλος και ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα. Είχαν έναν γιο 27 ετών και δύο εγγόνια, πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο ο Σισιμαρίν να καταδικαστεί «σε ισόβια κάθειρξη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ένοχοι δήλωσαν δύο Ρώσοι στρατιώτες

Κατά τη δεύτερη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία, με κατηγορούμενους άλλους δύο Ρώσους στρατιώτες, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αμφότεροι, δήλωσαν ένοχοι για τις πράξεις τους. Στη δίκη που έγινε στο δικαστήριο της Κοτελέβσκα, στην κεντρική Ουκρανία, οι κρατικοί εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών στον Αλεξάντερ Μπόμπικιν και τον Αλεξάντερ Ιβάνοφ για παραβιάσεις των νόμων του πολέμου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τους ζήτησε επιείκεια, λέγοντας πως οι δυο στρατιώτες ακολουθούσαν διαταγές και έχουν δείξει μεταμέλεια.

Ο Μπόμπικιν και ο Ιβάνοφ, που στέκονταν σε ένα κουβούκλιο από ενισχυμένο γυαλί, παραδέχθηκαν ότι ανήκαν σε μια μονάδα πυροβολικού που άνοιξε πυρ εναντίον στόχων στην περιοχή του Χαρκόβου από την περιοχή του Μπέλγκοροντ στη Ρωσία.

Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Ντεργκάτσι, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

«Είμαι πλήρως ένοχος για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Πυροβολήσαμε εναντίον της Ουκρανίας από τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπόμπικιν στο δικαστήριο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ