ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Γαλλία: Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά την Γερμανία, αναμένει ανάπτυξη για το 2022 αλλά θα αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις στις αρχές Ιουλίου AP Photo/Michel Euler

Τα οικονομικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία, μεταξύ της κεντρώας πολιτικής παράταξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της αριστερής αντιπολίτευσης του Ζαν-Λυκ Μελανσόνενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν αντιπροσωπεύει «μια καταστροφή για τη Γαλλία» τονίζοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της ενεργειακής μετάβασης η έξοδος της Γαλλίας από τα πυρηνικά.

Αντιστοίχως ο αρμόδιος για τους προϋπολογισμούς υπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανέφερε πως για την κάλυψη των δαπανών που προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν θα χρειαζόταν υπερδιπλασιασμός του ΦΠΑ και ότι η Γαλλία «θα έχανε την ελευθερία της», αφού «μια χώρα που δεν τηρεί τους λογαριασμούς της δεν είναι ελεύθερη χώρα και θα εξαρτιέται από άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος τέλος ο πρόεδρος του Medef (του γαλλικού συνδέσμου βιομηχάνων), Τζέφρι Ρου Ντε Μπεζιέ εξέφρασε τον φόβο του για την ενδεχόμενη άφιξη του Μελανσόν στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Από πλευράς του ο Μελανσόν απάντησε ότι «η καρδιά του πληθωρισμού είναι η κερδοσκοπία και ότι θέλει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει την «κατάρρευση». Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ καθαρά, αύξηση 10% των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση των συντάξεων γήρατος και εφαρμογή της «εγγύησης αξιοπρέπειας» ώστε κανένας Γάλλος να μην μένει κάτω από το όριο της φτώχειας (1.063 ευρώ για έναν άγαμο).

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά την Γερμανία και μια από τις κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο, αναμένει ανάπτυξη για το 2022, αλλά θα αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις στις αρχές Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ