ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Μίσιγκαν συνελήφθη από το FBI

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Μίσιγκαν συνελήφθη από το FBI
AP Photo/Jose Luis Magana

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την πολιτεία του Μίσιγκαν, Ράιαν Κέλι, συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην αιματηρή εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς αντιμετωπίζει πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Σε βάρος του 40χρονου Ράιαν Κέλι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του, από το FBI, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Η σύλληψή του έγινε ώρες προτού η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, πραγματοποιήσει μια πολυαναμενόμενη δημόσια ακρόαση, που θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό και και μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων για τη θανατηφόρα βία στην πρωτοφανή επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ο Ράιαν Κέλι έχει παραδεχτεί πως ήταν παρών στην επίθεση, όμως ισχυρίζεται ότι δεν εισέβαλε στο Καπιτώλιο.

Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν καταθέσει φωτογραφίες, όπου ο Κέλι φορώντας ανάποδα ένα καπέλο του μπέιζμπολ φαίνεται να προσπαθεί να συγκεντρώσει το πλήθος υπέρ του Τραμπ. Σε βίντεο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εμφανίζεται να κουνάει επανειλημμένα το χέρι στο πλήθος και να τους κατευθύνει προς τις σκάλες που οδηγούν στο κτήριο, σύμφωνα με το FBI.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του FBI, χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να «κινηματογραφήσει το πλήθος να επιτίθεται και να σπρώχνει τους αστυνομικούς του Καπιτωλίου των ΗΠΑ».

Συνολικά 800 άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο, εκ των οποίων 300 έχουν ομολογήσει την ενοχή τους κυρίως για πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα έτος.

Ο Ράιαν Κέλι είναι ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για τη θέση του κυβερνήτη του Μίσιγκαν στις εκλογές της 2ας Αυγούστου.

Με πληροφορίες από CNNi, Associated Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ