ΚΟΣΜΟΣ

Reuters/Ipsos: Οι μισοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν fake news για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Reuters/Ipsos: Οι μισοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν fake news για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Tο 55% των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι οι ταραχές προκλήθηκαν από αριστερούς διαδηλωτές AP Photo/John Minchillo

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos για το πώς αντιλαμβάνονται οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι την αιματηρή εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά. Στην πλειοψηφία τους υιοθετούν fake news και τον ψευδή ισχυρισμό ότι αριστεροί διαδηλωτές οργάνωσαν τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021, με στόχο να πλήξουν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, υπογραμμίζει τον βαθύ διχασμό και τους κομματικούς φακούς μέσα από τους οποίους πολλοί Αμερικανοί βλέπουν αυτά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολλοί Αμερικανοί που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικάνοι έχουν απόψεις διαμετρικά αντίθετες με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη διακομματική έρευνα του Κογκρέσου και τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών.

Αν και το 55% των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι οι ταραχές προκλήθηκαν από αριστερούς διαδηλωτές, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες, 840 άτομα μέχρι στιγμής, είναι υποστηρικτές του Τραμπ.

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αριστεροί εξτρεμιστές υποδύονταν τους υποστηρικτές του Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κογκρέσο.

Σχεδόν έξι στους δέκα, συγκεκριμένα το 58%, Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν επίσης ότι οι διαδηλωτές ήταν φιλειρηνικοί και νομοταγείς άνθρωποι, αν και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και τουλάχιστον 140 αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση. Ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου που συγκρούστηκε με τους ταραξίες πέθανε την επόμενη ημέρα.

Νωρίτερα σήμερα, o υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την πολιτεία του Μίσιγκαν, Ράιαν Κέλι, συνελήφθη για τη συμμετοχή του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, καθώς αντιμετωπίζει πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Σε βάρος του 40χρονου Ράιαν Κέλι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του, από το FBI, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Η σύλληψή του έγινε ώρες προτού η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021, πραγματοποιήσει μια πολυαναμενόμενη δημόσια ακρόαση, που θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό και και μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων για τη θανατηφόρα βία στην πρωτοφανή επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ο Ράιαν Κέλι έχει παραδεχτεί πως ήταν παρών στην επίθεση, όμως ισχυρίζεται ότι δεν εισέβαλε στο Καπιτώλιο.

Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν καταθέσει φωτογραφίες, όπου ο Κέλι φορώντας ανάποδα ένα καπέλο του μπέιζμπολ φαίνεται να προσπαθεί να συγκεντρώσει το πλήθος υπέρ του Τραμπ. Σε βίντεο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εμφανίζεται να κουνάει επανειλημμένα το χέρι στο πλήθος και να τους κατευθύνει προς τις σκάλες που οδηγούν στο κτήριο, σύμφωνα με το FBI.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του FBI, χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να «κινηματογραφήσει το πλήθος να επιτίθεται και να σπρώχνει τους αστυνομικούς του Καπιτωλίου των ΗΠΑ».

Συνολικά 800 άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο, εκ των οποίων 300 έχουν ομολογήσει την ενοχή τους κυρίως για πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ