ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Πέντε γρήγορα συμπεράσματα από την ακροαματική διαδικασία

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Πέντε γρήγορα συμπεράσματα από την ακροαματική διαδικασία
Μετά από 11 μήνες εργασιών, η επιτροπή του Kογκρέσου που ερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτήρια παγκοσμίως, παρουσίασε τα ευρήματά της Jabin Botsford//The Washington Post via AP, Pool

Μετά από 11 μήνες εργασιών, η επιτροπή του Kογκρέσου που ερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτήρια παγκοσμίως, παρουσίασε τα ευρήματά της στην πρώτη δημόσια ακροαματική διαδικασία.

Ήταν μια διαδικασία άνευ προηγουμένου, καθώς οι εκπρόσωποι του δημοκρατικού κόμματος -και δύο ρεπουμπλικανοί- επέμεναν ότι ήταν σημαντικό τα ευρήματα να παρουσιαστούν μπροστά στο αμερικανικό κοινό, και σε ώρα αιχμής, και όχι μέχρι το μεσημέρι όπως γινόταν μέχρι τώρα, αρχής γενομένης από το Watergate.

Τη διαδικασία προέβαλαν σε απευθείας μετάδοση όλα τα κανάλια πανεθνικής εμβέλειας εκτός από το Fox News, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Μία υπόθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Η ακροαματική διαδικασία διέλυσε και την παραμικρή υποψία για το κατά πόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμπσον θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά υπεύθυνο για την επίθεση.

Από την αρχή κιόλας, δήλωσε ότι ο τότε πρόεδρος «προσπάθησε να σταματήσει την ειρηνική μεταφορά εξουσίας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας», πρόσθεσε.

Το γεγονός αυτό εγείρει το ερώτημα αν η επιτροπή θα συστήσει τη δίωξη του πρώην προέδρου για εγκληματική πράξη.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ακροαματικής διαδικασίας, έγινε σαφές ότι οι δημοκρατικοί τον κατηγορούν για τέτοιο.

AP Photo

Αβάσιμες εκλογικές κατηγορίες

Πριν η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου καταφέρει να αποδείξει ότι ο Τραμπ με πρόθεση παρεμπόδισε την ειρηνική και συντεταγμένη μεταφορά της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, πρέπει να αποδείξει ότι ο τέλος πρόεδρος ηθελημένα μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες.

Για να το πετύχει αυτό, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Λιζ Τσένι απλώς παρουσίασε στην αίθουσα μαρτυρικές καταθέσεις των ίδιων των συμβούλων του που επιβεβαιώνουν ότι ο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σύννομο.

Στην πραγματικότητα, απέκρουσε τα επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ με τα ίδια τα λόγια της ομάδας του.

Η δύναμη των βίντεο

Κατά την ακρόαση, τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στο ακροατήρια κατάφεραν να αφηγηθούν μια δυνατή ιστορία.

Όταν αυτά ολοκληρώνονταν στο ακροατήριo έπεφτε σιωπή.

Εκτός από τα μέλη του Κογκρέσου, τη διαδικασία παρακολουθούσαν και μέλη της οικογένειας των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα.

Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρετ Κούσνκερ

Στο πλαίσιο της έρευνας, το πάνελ πραγματοποίησε πάνω από 1.000 συνεντεύξεις, τρεις ωστόσο παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, της κόρης του Ιβάνκα Τραμπ και του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ.

Πολλοί ήταν οι Αμερικανοί που έκατσαν να παρακολουθήσουν τι είχαν να πουν.

Η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, η Ιβάνκα Τραμπ κατέθεσε στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2020 στο Καπιτώλιον, ότι δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές οφειλόταν σε νοθεία.

Συναίσθημα σε πρώτο πρόσωπο

Η επιτροπή είχε καλέσει μόνο δύο άτομα για προσωπική κατάθεση κατά τη διάρκεια της ακρόασης της βραδιάς – τον σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Nick Quested και την αστυνομικό του Καπιτωλίου Caroline Edwards.

Ενώ ο πρώτος πρόσφερε κάποια εικόνα για τις προετοιμασίες της ακροδεξιάς ομάδας των Proud Boys πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, η κατάθεση της Έντουαρντς ήταν αυτή που έδωσε τον προσωπικό τόνο στο δεύτερο μισό της διαδικασίας.

Στην κατάθεσή της ανακάλεσε στη μνήμη της το πλήθος που στράφηκε εξαγριωμένο εναντίον των αστυνομικών στο Καπιτώλιο αλλά και τη στιγμή που είδε τους ηγέτες των Proud Boys να συνεννοούνται πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ