ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Ένα σκηνικό πολέμου, γλιστρούσα στο αίμα ανθρώπων» κατέθεσε αστυνομικός

Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Ένα σκηνικό πολέμου, γλιστρούσα στο αίμα ανθρώπων» κατέθεσε αστυνομικός
AP Photo/Andrew Harnik

Για σκηνικό πολέμου και μάχες σώμα με σώμα έκανε λόγο η αστυνομικός του Καπιτωλίου, Καρολάιν Έντουαρντς, ενώπιον την ειδικής επιτροπής που διερεύνησε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

«Ήταν κάτι που έχω δει μόνο σε ταινίες, δεν πίστευα στα μάτια μου. Υπήρχαν αξιωματικοί στο έδαφος που αιμορραγούσαν, γλιστρούσα στο αίμα ανθρώπων» περιέγραψε η Έντουαρντς, στην πρώτη δημόσια ακρόαση σχετικά με τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερεύνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Ήταν μακελειό, χάος», είπε χαρακτηριστικά.

«Ποτέ στα πιο τρελά μου όνειρα δεν σκέφτηκα ως αστυνομικός, ως αξιωματικός επιβολής του νόμου ότι θα βρεθώ στη μέση μιας μάχης. Δεν είμαι εκπαιδευμένη στη μάχη. Εκείνη την ημέρα ήταν μόνο ώρες μάχης σώμα με σώμα», συνέχισε η Έντουαρντς, που εικάζεται πως ήταν η πρώτη που τραυματίστηκε την 6η Ιανουαρίου.

«Χύθηκε κυριολεκτικά αίμα για να υπερασπιστούμε το κτήριο, χτύπησα με το πίσω μέρος του κεφαλιού μου σε τσιμεντένιο σκαλί και μετά έχασα τις αισθήσεις μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η αφήγησή της για την ωμή βία και τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, έφερε στο προσκήνιο τις προσπάθειες των αστυνομικών να αντιμετωπίσουν τον όχλο των υποστηρικτών του Τραμπ που οπλισμένοι με σωλήνες, κοντάρια, μπαστούνια και σπρέι πιπεριού εισέβαλαν στο Καπιτώλιο γκρεμίζοντας στον αστυνομικό φραγμό. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, πολλοί ξυλοκοπήθηκαν, άλλοι κατέληξαν αιμόφυρτοι, ενώ ένας αστυνομικός έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέληξε την επόμενη ημέρα.

H κατάθεσή της συνοδεύτηκε από δεκάδες -αδημοσίευτα μέχρι σήμερα- πλάνα, μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή στη διάρκεια της 11μηνης ερευνάς της και τεκμηριώνουν το πώς τα λόγια και οι ενέργειες του πρώην Αμερικανού προέδρου οδήγησαν στην εισβολή. Στο πόρισμά της, η επιτροπή αποδίδει ευθέως προσωπική ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ για τη χειρότερη επίθεση στο Καπιτώλιο από τότε που οι Βρετανοί το λεηλάτησαν το 1814.

Τα μέλη της επιτροπής -επτά Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι- άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην προέδρου, και μελέτησαν 140.000 ντοκουμέντα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις του πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Στην περίπου δίωρη δημόσια ακρόαση προβλήθηκαν επίσης πλάνα από τη μαρτυρία του πρώην γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μπιλ Μπαρ, που σημείωσε ότι ήταν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί νοθείας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020.

Σε ένα από τα βίντεο, υποστηρικτές του Τραμπ που συμμετείχαν στην επίθεση, δήλωσαν πως πίστευαν ότι προσκλήθηκαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα από τον πρόεδρό τους, ο οποίος τους είχε ζητήσει να πολεμήσουν για εκείνον.

Η σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με έναν υπαινιγμό για το τι πρόκειται και να ακολουθήσει στις επόμενες ακροάσεις. Η Ρεπουμπλικανή αντιπρόεδρος της επιτροπής, Λιζ Τσένι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, εκτίμησε ότι η υπόθεση θα σπιλώσει ανεξίτηλα τους Ρεπουμπλικάνους.

«Απόψε το λέω αυτό στους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου που υπερασπίζονται το ανυπεράσπιστο. Θα έρθει μια μέρα που θα φύγει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το αίσχος σας θα παραμείνει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από CNNi, Associated Press, New York Times

ΔΗΜΟΦΙΛΗ