ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιμέτωποι με τη χολέρα χιλιάδες άνθρωποι στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιμέτωποι με τη χολέρα χιλιάδες άνθρωποι στη Μαριούπολη
Η χολέρα, λοίμωξη που προκαλεί οξεία διάρροια, συνδέεται με ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα AP Photo/Alexei Alexandrov

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στη Μαριούπολη, προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο δήμαρχος εξήγησε στη δημόσια ουκρανική τηλεόραση ότι τα πτώματα από τις μάχες δεν έχουν περισυλλεχθεί, με αποτέλεσμα τα πηγάδια να έχουν μολυνθεί ενώ με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται.

«Έχει ξεσπάσει δυσεντερία και χολέρα. Δυστυχώς, αυτή είναι η εκτίμηση των γιατρών μας: ότι ο πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 20.000 κατοίκους, δυστυχώς, με αυτές τις επιδημίες, θα σκοτώσει πολλές χιλιάδες Μαριουπολίτες ακόμα», είπε.

Περίπου 100.000 άνθρωποι απέμειναν στη Μαριούπολη

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 430.000 κατοίκους αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε ερημότοπο.

Ο δήμαρχος, που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί μετέτρεψαν τη Μαριούπολη σε «μεσαιωνικό γκέτο», είπε ότι οι κάτοικοι αναγκάζονταν να πίνουν νερό από τα πηγάδια επειδή η πόλη δεν έχει πλέον τρεχούμενο νερό ενώ και το αποχετευτικό δίκτυο δεν λειτουργεί.

Ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσουν στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να φύγουν από την πόλη όσοι το επιθυμούν. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στη Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε πιθανότητα να ξεσπάσει χολέρα στη Μαριούπολη. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας νωρίτερα σήμερα εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος επειδή οι ιατρικές υπηρεσίες καταρρέουν.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τις δηλώσεις του Μποϊτσένκο ή τις εκτιμήσεις του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ