ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται εργοστάσιο-καταφύγιο αμάχων στο Σεβεροντονέτσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται εργοστάσιο-καταφύγιο αμάχων στο Σεβεροντονέτσκ
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πόλης (AP Photo/Bernat Armangue)

Αδιάκοπες είναι οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, μια μικρή πόλη στην επαρχία Λουχάνσκ, που έχει γίνει το επίκεντρο της ρωσικής προώθησης στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ενώ μάχη δίνεται και για το χημικό εργοστάσιο Αζότ, όπου εκατοντάδες πολίτες έχουν βρει καταφύγιο.

Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν το Σάββατο στην ανατολική πόλη, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Γκαϊντάι, ρωσικός βομβαρδισμός στο εργοστάσιο προκάλεσε ισχυρή πυρκαγιά μετά τη διαρροή τόνων πετρελαίου.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Οι μάχες συνεχίζονται, αλλά δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Κάποιες μάχες λαμβάνουν χώρα στους δρόμους», δήλωσε ο Γκαϊντάι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι ο αγώνας για τη στρατηγική πόλη μπορεί να καθορίσει την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

«Το Σεβεροντόνετσκ παραμένει το επίκεντρο της σύγκρουσης στο Ντονμπάς», είπε ο Ζελένσκι κατά τη νυχτερινή του ομιλία την Τετάρτη. «Αυτή είναι μια πολύ σκληρή μάχη, πολύ δύσκολη... Ίσως μια από τις πιο δύσκολες σε όλο αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Με πολλούς τρόπους, η μοίρα του Ντονμπάς μας κρίνεται εκεί».

Ο Γκαϊντάι είπε ότι η Ουκρανία εξακολουθούσε να ελέγχει το χημικό εργοστάσιο, όπου φέρεται να έχουν καταφύγει 800 άτομα, διαψεύδοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις το έχουν υπό τον έλεγχό τους.

«Η ιστορία για τον αποκλεισμό του εργοστασίου Αζότ είναι ένα ψέμα που διαδίδεται από Ρώσους προπαγανδιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο Ρόντιον Μιρόσνικ, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι έως και 400 Ουκρανοί μαχητές είχαν βρει καταφύγιο στο συγκρότημα εργοστασίων, οι οποίοι κρύβονται μαζί με πολίτες σε καταφύγια. Υποστήριξε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή τους και την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων συνεχιζόταν.

«Οι μαχητές προσπαθούν να υποβάλουν απαιτήσεις, δηλαδή να τους επιτρέψουν να εγκαταλείψουν το έδαφος του χημικού εργοστασίου μαζί με τους ομήρους και να τους παρέχουμε έναν διάδρομο για να πάνε στο Λισιχάνσκ. Τέτοιες απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και δεν θα ληφθούν υπόψη», δήλωσε ο Μιροσνικ σύμφωνα με το CNNi.

Το Σεβεροντόνετσκ βρίσκεται στην καρδιά του Ντονμπάς, μιας εκτεταμένης βιομηχανικής περιοχής στην ανατολική Ουκρανία. Η θέση του στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς δίνει επίσης ένα πλεονέκτημα και ο έλεγχός του θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη

Στα 287 ανέρχονται πλέον τα νεκρά παιδιά στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της χώρας, καθώς ακόμη 24 προστέθηκαν το Σάββατο στη σχετική μαύρη λίστα. Τουλάχιστον 492 έχουν τραυματιστεί.

Το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι έχει λάβει γνώση για τον θάνατο ακόμα 24 παιδιών στη Μαριούπολη, το λιμάνι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας που βρισκόταν υπό πολιορκία για εβδομάδες προτού το καταλάβουν ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαΐου.

«Κατά την καταγραφή ποινικών αδικημάτων, έγινε γνωστό ότι ακόμα 24 παιδιά πέθαναν στη Μαριούπολη, στην περιοχή του Ντονέτσκ, λόγω των αδιάκριτων βομβαρδισμών από τον ρωσικό στρατό», ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Τα στοιχεία δεν είναι τελικά, καθώς συνεχίζεται το έργο προκειμένου αυτά να εξακριβωθούν σε σημεία ενεργών εχθροπραξιών, σε προσωρινά κατεχόμενα και απελευθερωμένα εδάφη».

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης -που έχει καταστραφεί λόγω της πολιορκίας- δήλωσε ότι στην πόλη έχει ξεσπάσει χολέρα καθώς το αποχετευτικό δίκτυο δεν λειτουργεί και τα πτώματα αποσυντίθενται στους δρόμους.

Ζελένσκι: Θα επικρατήσουμε

Παρά τις πιέσεις που δέχεται, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του «σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία». «Είναι στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία που αποφασίζονται οι μελλοντικοί κανόνες αυτού του κόσμου», τόνισε.

Μιλώντας από αδιευκρίνιστη τοποθεσία στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε στους συμμετέχοντες του ‘Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα’ στη Σιγκαπούρη ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να εξάγει αρκετές ποσότητες τροφίμων λόγω του ρωσικού αποκλεισμού και ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «οξεία και σοβαρή επισιτιστική κρίση και λιμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ