ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για «συμμορία ειδικών» που αρπάζει ουκρανικούς θησαυρούς και τους πάει στη Ρωσία

Διεθνής ανησυχία για «συμμορία ειδικών» που αρπάζει ουκρανικούς θησαυρούς και τους πάει στη Ρωσία
Οι κλοπές επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον πολύτιμο σκυθικό χρυσό, αρχαία περίτεχνα κομμάτια υψηλής αξίας, που συχνά απεικονίζουν ζώα AP Photo/Efrem Lukatsky

Μια συμμορία ειδικών διακινεί λαθραία πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα από την Ουκρανία με προορισμό τη Ρωσία, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών και ειδικών ψηφιακής τεχνολογίας που παρακολουθούν κλοπές.

«Υπάρχουν πλέον πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια σκόπιμη ρωσική κίνηση, με συγκεκριμένους πίνακες και έργα τέχνης που στοχεύουν και μεταφέρονται στη Ρωσία», δήλωσε ο Μπράιαν Ντάνιελς, ανθρωπολόγος που συνεργάζεται με αρχαιολόγους, ιστορικούς και ειδικούς ψηφιακής απεικόνισης.

Από ένα εργαστήριο στην πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο Ντάνιελς και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν τη λεηλασία και την καταστροφή πολιτιστικών στόχων από την έναρξη της εισβολής και έχουν εντοπίσει μοτίβα στα εγκλήματα.

Οι κλοπές επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον πολύτιμο σκυθικό χρυσό. Πρόκειται για αρχαία περίτεχνα κομμάτια υψηλής αξίας, που συχνά απεικονίζουν ζώα.

Παρήχθησαν από φυλές της περιοχής της κεντρικής Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης που κάποτε ήταν γνωστή ως Σκυθία.

«Αυτά τα αντικείμενα είναι εντυπωσιακά στο μάτι και πλέον υπάρχουν τόσες πολλές αναφορές για κλοπές που είναι προφανές ότι πρόκειται για στρατηγική», είπε ο Ντάνιελς. «Οι Ουκρανοί, φυσικά, είναι επίσης πολύ πρόθυμοι να δημιουργήσουμε μια λίστα με κλεμμένα αντικείμενα».

Ο Ντάνιελς είπε στον Observer, την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «The Guardian», ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε αν η χρηματική αξία ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους Ρώσους ή αν τα αντικείμενα επιλέχθηκαν για την πολιτιστική τους σημασία.

«Υπάρχει πιθανότητα να είναι μέρος της υπονόμευσης της ταυτότητας της Ουκρανίας ως ξεχωριστής χώρας υπονοώντας τη νόμιμη ρωσική ιδιοκτησία όλων των εκθεμάτων τους».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο για τον Ντάνιελς είναι ότι οι κλοπές τείνουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των επιμελητών και των ιδιοκτητών των μουσείων. Οι ρωσικές προσπάθειες να εντοπίσουν και να κλέψουν κρυμμένα αντικείμενα σε κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας γίνονται πιο αποφασιστικές.

«Έχουμε αυξανόμενη ανησυχία για τους εργαζόμενους του μουσείου και το προσωπικό ασφαλείας, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται πίσω από τις ρωσικές γραμμές», είπε ο Ντάνιελς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ