ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Αυστραλίας και Κίνας έπειτα από τρία χρόνια

Πρώτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Αυστραλίας και Κίνας έπειτα από τρία χρόνια
Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, απευθύνεται στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ για την Ασφάλεια στη Σιγκαοπούρη AP Photo/Danial Hakim

Οι υπουργοί Άμυνας της Αυστραλίας και της Κίνας ήλθαν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, με τις συνομιλίες τους να χαρακτηρίζονται ως «σημαντικό πρώτο βήμα» ύστερα από μακρά περίοδο έντασης.

Η συνάντησης, διάρκειας μίας ώρας, του Αυστραλού υπουργού Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, και του Κινέζου ομολόγου του, Γουέι Φενγκέ, έλαβε χώρα σήμερα, Κυριακή, στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ασφάλεια «Διάλογος της Σάνγκρι-λα» στη Σιγκαπούρη.

«Ήταν μια ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ειλικρινή και ολοκληρωμένη συζήτηση κατά την οποία έθιξα μια σειρά από ζητήματα που ανησυχούν την Αυστραλία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μαρλς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Είναι πραγματικά σημαντικό αυτή τη στιγμή να έχουμε ανοικτές τις γραμμές του διαλόγου», επισήμανε.

«Οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας είναι περίπλοκες. Και είναι ακριβώς λόγω αυτής της περιπλοκότητας που είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε διάλογο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας.

Η κινεζική πλευρά δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο για τη συνάντηση.

Κινεζικές στρατιωτικές προκλήσεις

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες, εν μέσω ανταγωνισμού για επιρροή στον Ειρηνικό, ενώ η Αυστραλία έχει κατηγορήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα την Κίνα για στρατιωτικές προκλήσεις.

Στο τελευταίο περιστατικό, το περασμένο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατηγόρησε την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας για «επικίνδυνη» αναχαίτιση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF την 26η Μαΐου πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Αυστραλού υπουργού Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, κινεζικό καταδιωκτικό J-16 αναχαίτισε κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό αεροσκάφος επιτήρησης P-8, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση και ρίχνοντας chaff (σ.σ.: απορριπτόμενες μεταλλικές λωρίδες, αντίμετρο για πυραύλους κατευθυνόμενους με ραντάρ) καθώς πέρναγε από μπροστά του.

Το κινεζικό μαχητικό «εκτόξευσε εκείνη τη στιγμή νέφος τσαφ, που αποτελείται από κομμάτια αλουμινίου, ορισμένα από τα οποία απορρόφησε κινητήρας του P-8», τόνισε ο κ. Μαρλς σε δημοσιογράφους.

«Προφανώς, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», επέμεινε. Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και το αεροσκάφος μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, διευκρίνισε.

Η Καμπέρα εξέφρασε την ανησυχία της στο Πεκίνο για το περιστατικό «αρμοδίως», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης στη Νότια Σινική Θάλασσα, που το Πεκίνο θεωρεί ότι του ανήκει σχεδόν όλη. Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους θεωρούν τομείς αυτής της θαλάσσιας περιοχής, από όπου περνά μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου, διεθνή ύδατα, όπου η ναυσιπλοΐα είναι κατά συνέπεια ελεύθερη.

Η Αυστραλία ενεργεί «συμμορφούμενη προς το Διεθνές Δίκαιο, και άσκησε το δικαίωμά της στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και υπέρπτηση σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο», επέμεινε ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι.

Πριν από τρεις μήνες, η Καμπέρα κατήγγειλε ότι κινεζικό πολεμικό πλοίο είχε στρέψει στρατιωτικό λέιζερ σε αεροσκάφος της στη βόρεια Αυστραλία. Η Καμπέρα κατήγγειλε τότε μια επικίνδυνη «ενέργεια εκφοβισμού».

Την Τετάρτη εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά κατηγόρησαν και αυτές την κινεζική Πολεμική Αεροπορία ότι έθεσε σε κίνδυνο δικά τους αεροσκάφη κινούμενα σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ