ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές - Exit poll: Αβέβαιη η αυτοδυναμία Μακρόν - Στήθος με στήθος με τον Μελανσόν

Γαλλικές εκλογές - Exit poll: Αβέβαιη η αυτοδυναμία Μακρόν - Στήθος με στήθος με τον Μελανσόν
Στην τελική μάχη της επόμενης Κυριακής στρέφει το βλέμμα ο Εμανουέλ Μακρόν Ludovic Marin, Pool via AP

Αβέβαιη διαφαίνεται η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για τον συνασπισμό «Μαζί» (Ensemble), υπό τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, βάσει της εικόνας που προκύπτει από τα exit poll και τις προβολές για τον αριθμό εδρών που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών -ο οποίος και συνοδεύτηκε από ιστορικό «υψηλό» αποχής.

Οι έρευνες εμφανίζουν τον συνασπισμό Μακρόν να δίνει μάχη στήθος με στήθος σε ποσοστό ψήφων με τη σύμπραξη της Αριστεράς, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, η ακόμη και να έπεται σε ψήφους της πολιτικής συμμαχίας Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES).

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις έδρες που θα συγκεντρώσει η κάθε παράταξη στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, o συνασπισμός Μακρόν εμφανίζεται πρώτος (255-295 έδρες), χωρίς πάντως να είναι βέβαιο πως θα κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 289 έδρες.

Την ίδια στιγμή, η Άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν βγαίνει ενισχυμένη από την κάλπη συγκροτώντας ως φαίνεται για πρώτη φορά κοινοβουλευτική ομάδα (απαιτούνται 15 έδρες - Στις κάλπες του 2017 είχε αποσπάσει επτά έδρες).

Βάσει του exit poll του τηλεοπτικού σταθμού France2, οι συμμαχίες Μακρόν και Μελανσόν «ισοβαθμούν» με ποσοστό 25,2%.

Στην τρίτη θέση έρχεται ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 18,9% -νέα ιστορική επίδοση για την ακροδεξιά στη βουλευτική κάλπη, και σε συνέχεια των πρωτόγνωρων ποσοστών που συγκέντρωσε στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κατακτήσει την πλειοψηφία, ρυθμιστικό ρόλο θα έχει η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές (όπου δεν έφτασαν το 5%), στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν από 50 έως 80 έδρες.

Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Εμανουέλ Μακρόν.

France 24

Τα αποτελέσματα των exit poll εκτιμώνται επί τη βάσει των ήδη καταμετρημένων ψηφοδελτίων σε εκλογικά τμήματα που έχουν κλείσει πριν τις 21.00 και τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα.

France 24

Το στοίχημα για τον Γάλλο πρόεδρο είναι να αποφύγει τον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υποχρεωτικής «συγκατοίκησης» στο Μέγαρο των Ηλυσίων με «εχθρικό» πρωθυπουργό -φαινόμενο που δεν έχει επαναληφθεί από το 2002 και το «δίδυμο» κορυφής Σιράκ-Ζοσπέν.

Σε αντίθεση με πέντε χρόνια πριν, ο Εμανουέλ Μακρόν, και ο πολιτικός συνασπισμός «Μαζί» (Ensemble), εμφανίζονται σήμερα να πασχίζουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ήτοι 289 σε σύνολο 577 εδρών.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι κατήλθαν ενωμένοι στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών -υπό τη σκέπη της πολιτικής συμμαχίας Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES) που κατόρθωσε να «σφυρηλατήσει» ο 70χρονος Μελανσόν, επιδιώκοντας να απειλήσουν τον Εμανουέλ Μακρόν με «πολιτική αιχμαλωσία» στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νέο ρεκόρ αποχής

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 είχε σημειωθεί ρεκόρ αποχής αγγίζοντας ποσοστό της τάξεως του 51,3%, το οποίο ως φαίνεται «σπάει» η σημερινή αναμέτρηση.

Η αποχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 52,8%, σύμφωνα με το δίκτυο France 24.

To ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής (18.00 ώρα Ελλάδας) κυμαινόταν στο 39,4%, μειωμένο κατά 1,4% συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2017, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η αποχή δεν επιδρά κατά τον ίδιο τρόπο στις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων· τα δημογραφικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η προσέλευση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας -οι οποίοι ψηφίζουν Εμανουέλ Μακρόν- συγκριτικά με νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, στους οποίους βασίζεται ο συνασπισμός υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προέβλεπαν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Μακρόν, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ