ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 15.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το 2022

Περισσότεροι από 15.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το 2022
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους εκατομμυριούχους μετανάστες (AP Photo/Kamran Jebreili, File)

Περισσότεροι από 15.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία φέτος, καθώς οι πλούσιοι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Περίπου το 15% των Ρώσων με περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε έτοιμα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε δεδομένα μετανάστευσης από τη Henley & Partners, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που ενεργεί ως «προξενήτρα» μεταξύ υπερπλούσιων και χωρών που πουλάνε ιθαγένεια.

«Η Ρωσία “αιμορραγεί” εκατομμυριούχους», δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής της έρευνας στη New World Wealth, η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα για την Henley. «Τα εύπορα άτομα μεταναστεύουν από τη Ρωσία σε σταθερά αυξανόμενους αριθμούς κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, ένα πρώιμο σημάδι προειδοποίησης για τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ιστορικά, των μεγάλων καταρρεύσεων χωρών έχει συνήθως προηγηθεί μια επιτάχυνση της μετανάστευσης πλούσιων ανθρώπων, οι οποίοι συχνά είναι οι πρώτοι που φεύγουν καθώς έχουν τα μέσα να το κάνουν», αναφέρει σύμφωνα με τη Guardian.

Η Ουκρανία προβλέπεται να υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια πλουσίων ως ποσοστό του πληθυσμού της, με 2.800 εκατομμυριούχους (ή το 42% όλων των πλουσίων στην Ουκρανία) να αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πλούσιοι παγκοσμίως μετεγκαθίστανται παραδοσιακά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της Henley, η οποία βασίζεται στη «συστηματική παρακολούθηση των τάσεων της διεθνούς μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να τις ξεπεράσουν, ως ο νούμερο ένα προορισμός για τους εκατομμυριούχους μετανάστες.

Περίπου 4.000 πλούσιοι αναμένεται να έχουν μετακομίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι το τέλος του έτους, μπροστά από την Αυστραλία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περίπου 3.500, τη Σιγκαπούρη (2.800) και το Ισραήλ (2.500). Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσει σε Μάλτα, Μαυρίκιο και Μονακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ