ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Ασύνετη» μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Ρωσία: «Ασύνετη» μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία
Για «κλιμάκωση της βίας» προειδοποιεί η Ρωσία Turkish Defense Ministry via AP (Φωτογραφία αρχείου)

«Ασύνετη» κρίνει η Ρωσία την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία καθώς «θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της κατάστασης», όπως είπε ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο ειδικός επιτετραμμένος της Μόσχας για τη χώρα.

Ο κ. Λαβρέντιεφ είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θεωρεί πλέον ότι η Γενεύη είναι κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στον συριακό πόλεμο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ρώσος επιτετραμμένος βρίσκεται σήμερα στη Νουρ-Σουλτάν (Καζακστάν) για συνομιλίες με απεσταλμένους της Τουρκίας, του Ιράν, της κυβέρνησης της Συρίας και αντικαθεστωτικών παρατάξεων.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Συρία διότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία αθέτησαν τις υποσχέσεις τους να κρατήσουν την κουρδική ένοπλη οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της μετά την προηγούμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού (το 2019) και επειδή οι επιθέσεις από πλευράς YPG έχουν αυξηθεί.

«Βαθιά ανησυχία» και από τις ΗΠΑ

Και η Ουάσινγκτον έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις ενάντια σε μια τέτοια επίθεση που, κατά την άποψή της, κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να διακυβεύσει τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Προ ημερών, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησής της για τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά των Κούρδων μαχητών.

«Αυξήσαμε τις διπλωματικές μας επαφές για να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε», είπε. «Κάνουμε αδιάκοπες προσπάθειες για να πείσουμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την απερίσκεπτη περιπέτεια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα εγκαταλείψει αυτά τα σχέδιά της λόγω των αμερικανικών προσπαθειών, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής, δεν μπορώ να σας δώσω αυτή τη διαβεβαίωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ