ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας

Βρετανία: Κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας
Οι κυρώσεις επεβλήθησαν στο πλαίσιο νέου κύματος μέτρων που λαμβάνει σε απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Intime

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο, επέβαλε την Πέμπτη η Βρετανία.

Οι κυρώσεις επεβλήθησαν στο πλαίσιο νέου κύματος μέτρων που λαμβάνει σε απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στον 75χρονο Πατριάρχη Μόσχας, τον οποίο η ΕΕ δεν περιέλαβε πρόσφατα στην μαύρη λίστα της, «επιβάλλονται κυρώσεις για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Πούτιν», διευκρινίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα και προβλέπουν απαγόρευση εισόδου στο βρετανικό έδαφος και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία, έχουν στόχο επίσης την Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την Επίτροπο του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα των παιδιών, λόγω «της αναγκαστικής υιοθεσίας και μεταφοράς παιδιών Ουκρανών».

Στόχος των νέων κυρώσεων είναι επίσης επικεφαλής του τομέα των μεταφορών και στρατιωτικοί που κατηγορούνται ότι «σκότωσαν, βίασαν και βασάνισαν αμάχους» στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

«Βάζουμε στόχο τους συνεργούς και τους αυτουργούς του πολέμου του Πούτιν, οι οποίοι προκαλούν ανείπωτα δεινά στην Ουκρανία, κυρίως την αναγκαστική μεταφορά και υιοθεσία παιδιών από την Ουκρανία», υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, στην ανακοίνωση.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έθεσε την Εκκλησία του στην υπηρεσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλώντας τον «θαύμα» και υποστηρίζοντας την επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο, αλλά η ΕΕ δεν προχώρησε σε αυτό το βήμα εξαιτίας της αντίθεσης της Ουγγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ