ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Μπαμπατζάν: Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Προειδοποίηση Μπαμπατζάν: Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας
"Η Τουρκία δεν θα είναι χώρα για να ζεις", τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας (AP Photo/Victor R. Caivano)

Σαφή προειδοποίηση πως η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν.

Μιλώντας σε μια συνεδρίαση του κόμματος στην Άγκυρα, ο Μπαμπατζάν κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, λέγοντας: «Θέλω να σας πω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ως χώρα και καλώ την κυβέρνηση να κάνει άμεσα τα καθήκοντά της».

«Το έχω δει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ξέρω τι είναι η χρεοκοπία», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν είπε: «Θα το μετανιώσετε, αλλά θα είναι πολύ αργά».

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα ανταλλαγών πιστωτικής προεπιλογής (CDS) της Τουρκίας, ο Μπαμπατζάν είπε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο.

«Ανησυχώ γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας, δηλαδή ο κίνδυνος χρεοκοπίας, έχει φτάσει σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί. Το μέλλον των παιδιών μας διακυβεύεται. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιβίωσης. Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας έπεσε στο χειρότερο επίπεδο στην ιστορία. Το 5ετές CDS, που δείχνει την χρεοκοπία της Τουρκίας, δηλαδή τον κίνδυνο χρεοκοπίας, έφτασε τις 836 μονάδες βάσης. Αυτός ο δείκτης είναι σαν το ραντάρ του αεροπλάνου. Λέει στον πιλότο: «Αν δεν αλλάξεις την κατεύθυνση του αεροπλάνου, θα πέσεις στο βουνό», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το T24.

Κάνοντας σύγκριση με τα επίπεδα άλλων χωρών, ο Μπαμπατζάν επεσήμανε ότι τα CDS της Ελλάδας, που χρεοκόπησε στην κρίση του 2008-2009, είναι κάτω από τις 200 μονάδες βάσης. Η Ελλάδα, που κάποτε χρεοκοπούσε, σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:

«Τι είναι η χρεοκοπία για την Τουρκία; Σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν μπορεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει. Πτώχευση σημαίνει ότι τα είδη πρώτης ανάγκης όπως η βενζίνη και το ντίζελ δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με χρήματα. Έχεις λεφτά, δεν μπορείς να πάρεις πάνω από μισό ρεζερβουάρ ή περιμένεις τρεις ώρες στην ουρά. Αυτό είναι χρεοκοπία. Πτώχευση σημαίνει εκτεταμένες και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Φανταστείτε ότι το ρεύμα κόβεται για 6 ώρες, 10 ώρες κάθε μέρα. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Δεν ξέρουν. Πτώχευση σημαίνει συνολική οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Πτώχευση σημαίνει χάος».

«Δεν είναι αστείο, όλοι θα είναι άθλιοι»

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση. Αυτό δεν είναι αστείο. Αυτό θα τελειώσει πολύ άσχημα. Το έχω δει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ξέρω τι είναι χρεοκοπία. Όλοι είναι συντετριμμένοι. Πιστέψτε με, η Τουρκία δεν θα είναι χώρα για να ζεις. Φωνάζω στον Ερντογάν, θα το μετανιώσεις, αλλά θα είναι πολύ αργά» τόνισε ο πρόεδρος του DEVA.

Ο Μπαμπατζάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει την οικονομία και τη χρηματοοικονομική διαχείριση της χώρας: «Αποφασίστε αμέσως. Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών με βάση τη λογική και την επιστήμη. Διορίστε αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό στην κεντρική τράπεζα και το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TUIK, ή TurkStat) και μην παρεμβαίνετε σε αυτά τα ανεξάρτητα ιδρύματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ