ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οριστικά τέλος στο τετ-α-τετ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαλμάν λόγω της δολοφονίας Κασόγκι

Μπάιντεν: Οριστικά τέλος στο τετ-α-τετ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαλμάν λόγω της δολοφονίας Κασόγκι
«Δεν θα συναντηθώ με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πηγαίνω σε μια διεθνή διάσκεψη και εκείνος θα μετέχει», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν πώς θα χειριστεί το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. AP Photo / Evan Vucci

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή τον επόμενο μήνα και θα τον δει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «διεθνούς διάσκεψης».

«Δεν θα συναντηθώ με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πηγαίνω σε μια διεθνή διάσκεψη και εκείνος θα μετέχει», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν πώς θα χειριστεί το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται από τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έρχεται σε σύγκρουση με την προεκλογική δέσμευσή του να θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στο Ισραήλ, την Δυτική Οχθη και την Σαουδική Αραβία κατά το διάστημα 13-16 Ιουλίου, στην πρώτη του περιοδεία ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του Τζαμάλ Κασόγκι -του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ- το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είχε καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος παρία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο επονομαζόμενος MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Κασόγκι από απόσπασμα ειδικά σταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ.

Στην Σαουδική Αραβία, ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μαζί με τους ηγέτες του Μπαχρέιν, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έχουν επίσης προσκληθεί να παραστούν οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.

Μία από τις προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου θα είναι η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, ο έλεγχος των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, «η πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής και διατροφικής ασφάλειας».

Στο πρόγραμμα υπάρχει επίσης διαδικτυακή συνάντηση κορυφής με τους υπόλοιπους ηγέτες των ομάδων I2-U2, Ισραήλ, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.

Αυτή η συνάντηση κορυφής θα δώσει την ευκαιρία «για συνομιλίες για την κρίση που απειλεί την διατροφική ασφάλεια και για άλλους τομείς περιφερειακής συνεργασίας για τους οποίους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ αποτελούν σημαντικά κέντρα καινοτομίας», σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ