ΚΟΣΜΟΣ

Airlander 10: Ισπανική εταιρεία παρήγγειλε τα υβριδικά αεροπλάνα του μέλλοντος

Airlander 10: Ισπανική εταιρεία παρήγγειλε τα υβριδικά αεροπλάνα του μέλλοντος
Τα υβριδικά αεροσκάφη μπορεί να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων κατά 90% Hybrid Air Vehicles

Μια ισπανική εταιρεία κάνει ένα μεγάλο βήμα για το περιβάλλον δείχνοντας το δρόμο σε άλλες εταιρείες, παραγγέλλοντας υβριδικά αεροπλάνα.

Η Air Nostrum, η οποία εκτελεί πτήσεις υπό την ομπρέλα της Iberia, έχει παραγγείλει 10 αεροσκάφη Airlander 10, με προγραμματισμένη παράδοση το 2026.

Οι κατασκευαστές είχαν προβλέψει ότι το αεροσκάφος - το οποίο παρουσιάστηκε το 2016 - θα είναι διαθέσιμο για λειτουργία έως το 2025.

Κατασκευασμένα από την Hybrid Air Vehicles (HAV) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υβριδικά αεροσκάφη μπορεί να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων κατά 90%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με το CNNi, κινούνται με ήλιο και ηλεκτρική ενέργεια, έχουν δυνατότητα μεταφοράς 100 επιβατών και εμβέλεια πτήσης 300-400 χιλιόμετρα, αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα 129 χιλιομέτρων την ώρα.

Η συμφωνία για την παραγγελία των 10 αερόπλοιων έκλεισε μετά από έξι μήνες «αυστηρών μελετών» για τις ανάγκες των εσωτερικών ισπανικών δρομολογίων, επισημαίνει η εταιρεία.

Εκτιμάται επίσης ότι στο μέλλον τέτοια αερόπλοια μπορούν να κάνουν πτήσεις από το Λίβερπουλ στο Μπέλφαστ (299 χιλιόμετρα), από το Σιάτλ στο Βανκούβερ (204 χιλιόμετρα) ή από το Όσλο προς τη Στοκχόλμη (423 χιλιόμετρα).

Επίσης, το αεροσκάφος αυτό δεν χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης, αλλά μπορεί να εκτελεί πτήσεις με σημείο απογείωσης μία προκυμαία ή ένα πάρκο.

Courtesy Hybrid Air Vehicles

«Το Airlander δεν χρειάζεται υποδομές αεροδρομίου για να λειτουργήσει. Η HAV εξερευνά νέες τοποθεσίες λειτουργίας με την Air Nostrum», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο CNNi.

Ο πρόεδρος της Air Nostrum Κάρλος Μπερτομέου είπε με τη σειρά του ότι τα αερόπλοια θα βοηθήσουν την εταιρεία του να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

«Το Airlander 10 θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές και για αυτόν τον λόγο έχουμε κάνει αυτή τη συμφωνία με την HAV», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της HAV, Τομ Γκράντι, δήλωσε ότι «καθώς χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν φιλόδοξα σχέδια για την απαλλαγή από τις εκπομπές CO2 στις εσωτερικές, μικρής διάρκειας πτήσεις, η Hybrid Air Vehicles και η Air Nostrum Group δείχνουν πως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο» και πρόσθεσε ότι «το Airlander έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για βιώσιμες αεροπορικές υπηρεσίες».

Courtesy Hybrid Air Vehicles

Η HAV θα ξεκινήσει την κατασκευή του στόλου φέτος, δημιουργώντας 1.800 θέσεις εργασίας στο Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ελπίζει ότι το Airlander 10 θα γίνει το πρώτο αεροσκάφος που θα επιτύχει πτήση μηδενικών εκπομπών.

This European airline just ordered a fleet of airships

Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ