ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Μακρόν που δεν εκλέγονται

Γαλλικές εκλογές: Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Μακρόν που δεν εκλέγονται
Philippe Petit-Tesson/Pool photo via AP

Αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη του Εμανουέλ Μακρόν που μένουν εκτός του γαλλικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes. «Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Τα πρώτα exit polls

Σύμφωνα με τη γαλλική δημόσια τηλεόραση RN η πρώτη εκτίμηση ψήφου δίνει 224 έδρες στην παράταξη του Μακρόν, 149 στον συνασπισμό υπό τον Μελανσόν και 89 στη Λεπέν. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 78 έδρες

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ifop που μετέδωσε η Le Figaro, το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει από 210 έως 250 έδρες, του Μελανσόν από 150 έως 180, της Λεπέν από 80 έως 100 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από 60-70.

Σε μια άλλη εκτίμηση, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI, η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ