ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Συμμάχους στα «μετριοπαθή» κόμματα αναζητεί ο Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Συμμάχους στα «μετριοπαθή» κόμματα αναζητεί ο Μακρόν
Η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Gonzalo Fuentes / Pool via AP

Την απώλεια της αυτοδυναμίας για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν , στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, παραδέχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Οι προβλέψεις για τις έδρες

Όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2, η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble εκτιμάται ότι λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία χρειάζεται 289 έδρες.

Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό FR2, η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LSI, η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες.

Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Η παράταξη μαζί του Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει τελικά 224 έδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde. Η Λαϊκή Ενωση (NUPES) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν 89 και οι νεογκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

Οι προβλέψεις δημοσκοπήσεων

Με βάση τις πρώτες προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, η παράταξη Ensemble! του προέδρου θα εκλέξει 200-260 βουλευτές. Θα παραμείνει δηλαδή μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών σε σύνολο 577.

Η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εκλέξει 60-100 βουλευτές, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμή του στην Εθνοσυνέλευση.

Γαλλία - Εκλογές: Μάχη για τις 289 έδρες - Εύθραυστη η αυτοδυναμία που επιδιώκει ο Μακρόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ