ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνιά για λύση το ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία «συναντούν» την Τουρκία στις Βρυξέλλες

Αγωνιά για λύση το ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία «συναντούν» την Τουρκία στις Βρυξέλλες
Πυρετώδεις ζυμώσεις σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο για την απομάκρυνση της απειλής βέτο που κραδαίνει η Άγκυρα στην ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι AP Photo/Olivier Matthys

Αντιπροσωπείες Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας φέρνει «κοντά» στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιδιώκοντας να ξεμπλοκάρει ο φάκελος της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία. Αβέβαιη διαφαίνεται εντούτοις η επίτευξη συμφωνίας για την κάμψη των τουρκικών αντιρρήσεων πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Εν μέσω πυρετωδών ζυμώσεων σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο για την απομάκρυνση της απειλής βέτο που κραδαίνει η Άγκυρα, η Γερμανία από πλευράς της δηλώνει «πολύ σίγουρη» ότι τελικά το ΝΑΤΟ θα καταλήξει σε συμφωνία, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως «δεν θα ήταν καταστροφή» εάν αυτό δεν συμβεί έως τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

«Όσο ωραίο θα ήταν ανακοινωθούν απτά βήματα, [άλλο τόσο] δεν θα ήταν καταστροφή αν χρειάζονταν λίγες παραπάνω εβδομάδες» δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή για να προσθέσει ότι «αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας κατά την άποψή μας είναι πως δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει χαρακτηρίσει «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, λέγοντας κατ' επανάληψη πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», και τονίζοντας πως η Συμμαχία εργάζεται σκληρά για να βρεθεί λύση.

Κατόπιν της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως δεν μπορεί να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία, επαναλαμβάνοντας όμως ότι στόχος του είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ «φιλοξενεί» σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας για συνομιλίες σε αναζήτηση συμβιβασμού, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχους της Συμμαχίας, τον οποίο επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

To δημόσιο τουρκικό δίκτυο TRT επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία από την Άγκυρα είχε φθάσει στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν εάν δεν αναληφθούν συγκεκριμένα βήματα εκ μέρους Στοκχόλμης και Ελσίνκι.

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων o Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξεωτερικών, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε από πλευράς του τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει γρήγορη συμφωνία. Σε ανάλογο τόνο, η Σουηδή ομόλογός του, Αν Λίντε, ανέφερε: «Ελπίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν καλώς, όμως είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι ότι αυτή μπορεί να είναι μία μακρά διαδικασία».

Η Συμμαχία έλαβε στις 18 Μαΐου το επίσημο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας που σηματοδοτεί ιστορική μεταστροφή από την αμυντική ουδετερότητα ως απόρροια της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ