Φον ντερ Λάιεν: Η ένταξη χωρών στην ΕΕ εξαρτάται από τη βούληση, την ενότητα και τις επιδόσεις τους
Ανανεώθηκε:
Για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της.
«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν προχωρήσει περισσότερο από τις τρεις χώρες για τις οποίες συνιστά η Επιτροπή να δοθεί μια ευρωπαϊκή προοπτική. Έχουν ήδη προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Μαυροβούνιο και Σερβία. Πρόκειται να ξεκινήσουν με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζω να βρούμε μια λύση με τη Βουλγαρία» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα Libre.
«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά πρέπει να εφαρμόσει 14 προτεραιότητες. Εάν το κάνει, θα μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αυτό αποδεικνύει ότι η διαδικασία ένταξης είναι ευέλικτη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες» προσέθεσε, ενώ - όπως σημειώνει η εφημερίδα - έφερε το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Σλοβακίας. Και οι δύο έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας το 1999. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, η Σλοβακία ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας κάνει τα πάντα για να πετύχει, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι στο παρελθόν. Εξαρτάται από τη βούληση, την ενότητα και τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας ζήτησε να εξετάσουμε διάφορα μοντέλα για τη διαχείριση του ζητήματος της τιμής του φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη στο τραπέζι, αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, η στρατηγική RePowerEU είναι η σωστή με αυτόν τον συνδυασμό διαφοροποίησης προμηθευτών, εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μας κάνει ανεξάρτητους» αναφέρει.
«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μεσοπρόθεσμα, κοιτάζοντας πίσω, θα δούμε ότι λάβαμε τη σωστή απόφαση να επενδύσουμε σε καθαρές τεχνολογίες και ενέργειες που μας έχουν απαλλάξει από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το τέλος του «βέτο» στην ΕΕ επί εξωτερικής πολιτικής ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Βέβαιη η Φον ντερ Λάιεν ότι η Ουκρανία θα λάβει το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ
Τετ α τετ Μητσοτάκη με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων - Τι συζητήθηκε
15:17
Τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, ισότιμα στην αγορά εργασίας του τουρισμού
15:10
Κλειστός για τα φορτηγά ο κόμβος Ορμενίου - Ουρά χιλιομέτρων στο Τελωνείο των Κήπων
15:10
Δήμος Καλλιθέας για τον αγωγό «σιντριβάνι»: «Το ίδιο συμβάν θα επαναληφθεί»
14:56