ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: 22 χρόνια κάθειρξη στον πρόεδρο της υδροηλεκτρικής εταιρείας για τον φόνο ακτιβίστριας

Ονδούρα: 22 χρόνια κάθειρξη στον πρόεδρο της υδροηλεκτρικής εταιρείας για τον φόνο ακτιβίστριας
Η Μπέρτα Κάσερες δολοφονήθηκε επειδή οργάνωνε κινητοποιήσεις ενάντια στο έργο ανέγερσης υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Χουαλκάρκε AP Photo/Fernando Antonio,

Δικαστήριο της Ονδούρας καταδίκασε τον πρόεδρο εταιρείας του τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας Ρομπέρτο Νταβίντ Καστίγιο Μεχία να εκτίσει 22,5 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία, το 2016, της υπερασπίστριας του περιβάλλοντος Μπέρτας Ισαβέλ Κάσερες Φλόρες.

Ο Νταβίντ Καστίγιο, πρώην στρατιωτικός που είχε εκπαιδευτεί στην αμερικανική στρατιωτική σχολή Γουέστ Πόιντ, ήταν εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Desarrollos Energéticos (DESA). Κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο του 2021 για «συνέργεια» στη δολοφονία της εκπαιδευτικού και ακτιβίστριας.

Υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, έγγραφα και μαρτυρίες επέτρεψαν να αποδειχθεί πως ο κ. Καστίγιο «συμμετείχε άμεσα» στη δολοφονία, σύμφωνα με την ετυμηγορία.

Η υπεράσπιση έχει στη διάθεσή της 20 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Ο Σέρχιο Ροδρίγκες και ο Ντάγκλας Μπουστίγιο, ανώτερα στελέχη της DESA, καθώς και ο Μαριάνο Δίας, πρώην στρατιωτικός, έχουν καταδικαστεί να εκτίσουν 30 χρόνια κάθειρξη επίσης για «συνέργεια» στον φόνο. Τα πληρωμένα πιστόλια Εντίλσον Δουάρτε, Όσκαρ Τόρες, Χένρι Ερνάντες και Έλβιν Ραπάλο καταδικάστηκαν το 2019 να εκτίσουν 50 χρόνια κάθειρξη ο καθένας.

Η Μπέρτα Κάσερες δολοφονήθηκε επειδή οργάνωνε κινητοποιήσεις ενάντια στο έργο ανέγερσης υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Χουαλκάρκε (δυτική Ονδούρα). Η ακτιβίστρια ήταν συντονίστρια του Συμβουλίου Οργανώσεων Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (COPINH).

Μέσω Twitter, η κόρη της Ολίβια Σουνίγα Κάσερες εξέφρασε «αγανάκτηση» διότι δεν επιβλήθηκε «η βαρύτερη ποινή» στον κ. Καστίγιο.

Ο Ρομπέρτο Κάσερες, αδελφός της αγωνίστριας, είπε από την πλευρά του πως εννοεί να δει να διώκονται «κι άλλοι» άνθρωποι που υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονταν πίσω από τον φόνο, ειδικά τραπεζίτες, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί που είχαν δοσοληψίες με την DESA. «Δεν είναι εύκολο, πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη πολιτική και οικονομική εξουσία, όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», εξήγησε.

Η 44χρονη, μέλος της φυλής Λένκα, από τις γνωστότερες μορφές του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ονδούρα, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, τη νύχτα της 2ης προς 3η Μαρτίου 2016.

Η Μπέρτα Κάσερες πάλευε για την προστασία του περιβάλλοντος από τα χρόνια του 1990, όταν αγωνιζόταν εναντίον της παράνομης υλοτομίας. Της απονεμήθηκε το 2015 το περιβαλλοντικό βραβείο Γκόλντμαν (Goldman Environmental Prize) για τις προσπάθειές της να εμποδίσει την ανέγερση του φράγματος.

Η ποινή ανακοινώθηκε μερικές ημέρες αφού δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία ακόμη δύο αγωνιστές για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς και ο ειδικός στις υποθέσεις των αυτοχθόνων Μπρούνου Περέιρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ