ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ

Μακρόν: Η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντικη Συμμαχία (AP Photo/Francois Mori)

Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντικη Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης.

Επανέλαβε επίσης την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ένας πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας έλαβε χώρα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σε αυτές κατέστη εμφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας για την κάμψη των τουρκικών αντιρρήσεων στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη εμφανίζεται αβέβαιη έως απίθανη.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, αλλά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί προθεσμία, δήλωσε ο Ιμπραχήμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες μαζί με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Καλίν επισήμανε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όμως διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμα και αν αύριο η Τουρκία άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν υπάρχει χρόνος μέσα σε μία εβδομάδα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών και να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με το καθεστώς χωρών «παρατηρητή». Η επίτευξη συμβιβασμού, ωστόσο, θα ήταν μια «πολύ θετική εξέλιξη» εάν τελικά συμβεί πριν τη Μαδρίτη, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να σταματήσει τους εκβιασμούς, οι τρείς χώρες θα υπογράψουν μία κοινή δήλωση, η οποία θα απαντά στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας, αλλά και στο αίτημά της για άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία.

Τη δήλωση αυτή ο Ερντογάν θα μπορούσε να την «πουλήσει» στο εσωτερικό του, λέγοντας ότι βγήκε κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να έχει η 'Αγκυρα από το Ελσίνκι και κυρίως από τη Στοκχόλμη για να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την τρομοκρατία -οι οποίες φήμες λένε ότι περιλαμβάνουν ακόμα και την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντε- είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερα «ανοιχτά ζητήματα» με τη Σουηδία, ενώ με τη Φινλανδία τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα, ουδείς επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη μόνο της Φινλανδίας, διότι κάτι τέτοιο θα την άφηνε εκτεθειμένη απέναντι στη ρωσική απειλή.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «θεμιτές» οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας [...] και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ