ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό η Λουχάνσκ - Σφοδρό σφυροκόπημα σε Σεβεροντονέτσκ και Λυσιχάνσκ

Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό η Λουχάνσκ - Σφοδρό σφυροκόπημα σε Σεβεροντονέτσκ και Λυσιχάνσκ
Ο θύλακας αντίστασης γύρω από το Λυσιχάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ είναι ο μοναδικός που δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Λουχάνσκ (AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File)

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην κατάληψη του τελευταίου θύλακα αντίστασης στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Το Σεβεροντονέτσκ και η γειτονική πόλη Λυσιχάνσκ συνεχίζουν να πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊνταϊ είπε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το Λυσιχανσκ, στοχεύοντας τα κτήρια της αστυνομίας, της κρατικής ασφάλειας και των εισαγγελέων.

Ένας εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Λυσιχάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, έπειτα από πολλές εβδομάδες μαχών.

Ο αντισυνταγματάρχης Αντρέι Μαρότσκο είπε επίσης στη ρωσική τηλεόραση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη περικυκλωθεί στα χωριά Χίρσκε και Ζολότε, μετά την κατάληψη, χθες, της γειτονικής κοινότητας Τοσκίφκα.

Όλα αυτά τα χωριά απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το Σεβεροντονέτσκ και το Λυσιχάνσκ, δυο πόλεις που έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.

«Πολύ σύντομα, οι ομάδες (των Ουκρανών) στο Λυσιχάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ θα περικυκλωθούν», είπε ο Μαρότσκο. Στο Ζολότε και το Χίρσκε «έχουν περικυκλωθεί πλήρως», συνέχισε, υποστηρίζοντας επίσης ότι «εξοντώθηκε μια ομάδα ξένων μισθοφόρων».

«Οι νίκες και οι επιτυχίες είναι κολοσσιαίες. Τις δύο τελευταίες ημέρες έγινε τεράστια δουλειά», θριαμβολόγησε ο αυτονομιστής στρατιωτικός.

Ο θύλακας αντίστασης γύρω από το Λυσιχάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ είναι ο μοναδικός που δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Ρωσικό διυλιστήριο ανακοίνωσε ότι δέχθηκε πλήγματα

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο διυλιστήριο κοντά στα σύνορα ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πλήγματα από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προερχόμενα από την κατεύθυνση της Ουκρανίας, προκαλώντας μια πύρινη σφαίρα και ένα νέφος μαύρου καπνού που υψώθηκε στον ουρανό, αναγκάζοντας τη μονάδα να διακόψει την λειτουργία της.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάει προς την κατεύθυνση του διυλιστηρίου, που βρίσκεται μόλις σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, προτού σχηματιστεί μια μεγάλη πύρινη σφαίρα, προκαλώντας αναφωνήσεις από όσους βρίσκονταν κοντά στην κάμερα.

Ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί πληθώρα επιθέσεων και βομβαρδισμών, αφότου η Μόσχα έστειλε στρατεύματα της στον πρώην σοβιετικό γείτονα της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το διυλιστήριο του Νοβοσαχτίσνκ στην περιοχή του Ροστόφ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε την πρώτη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 08:40 ώρα Ελλάδος, η οποία έπληξε μια μονάδα διύλισης αργού πετρελαίου, προκαλώντας έκρηξη και μια πύρινη σφαίρα.

Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στις 09:23 ώρα Ελλάδος πλήττοντας δεξαμενές αργού πετρελαίου του διυλιστηρίου, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαϊκών προϊόντων στη νότια Ρωσία, αλλά δεν προκλήθηκε πυρκαγιά, ούτε υπήρξαν τραυματίες, ανακοίνωσε το διυλιστήριο.

«Ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών από τα δυτικά σύνορα της περιοχής του Ροστόφ, δύο αγνώστου ταυτότητας πτητικές συσκευές έπληξαν τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις του Νοβοχαντίνσκ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του διυλιστηρίου, στην οποία προστίθεται ότι «το προσωπικό απομακρύνθηκε και ο τεχνολογικός εξοπλισμός διέκοψε την λειτουργία του για να αξιολογηθούν οι ζημιές».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ροστόφ, Βασίλι Γκόλουμπεφ, δήλωσε ότι το διυλιστήριο διέκοψε την λειτουργία του, και πως τμήματα των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρέθηκαν στον χώρο του διυλιστηρίου.

Το διυλιστήριο είναι δυναμικότητας 7,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και άρχισε να λειτουργεί το 2009.

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά δεν επηρεάζει τις προμήθειες βενζίνης και ντίζελ που προορίζονται για τους καταναλωτές στην νότια Ρωσία.

Η Ρωσία διερευνά επίσης τα αίτια μιας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στην πόλη Μπριάνσκ, 154 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, στα τέλη Απριλίου.

Τουλάχιστον ένας νεκρός από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Μικολάιφ

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα από μια ρωσική πυραυλική επίθεση που προκάλεσε επίσης ζημιές σε κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου στην πόλη Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές, με ζημιές σε πολλά κτίρια κατοικιών και επιχειρήσεων με σύννεφα καπνού πάνω από την πόλη του λιμανιού, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ολεξάντρ Σένκεβιτς.

«Συνεχίζω να λέω ότι είναι ακόμα επικίνδυνη η κατάσταση στην πόλη. Πριν, ο κόσμος έβγαινε σωρηδόν, αλλά τώρα βγαίνει λιγότερο», είπε στην εθνική τηλεόραση.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ δήλωσε νωρίτερα ότι επτά πύραυλοι έπληξαν το Μικολάιφ. Η εταιρεία διαχείρισης σιτηρών Viterra είπε ότι ο τερματικός σταθμός της στο Everi στο Μικολάιφ είχε τυλιχτεί στις φλόγες αφού χτυπήθηκε σε μια επίθεση, αναφέροντας ωστόσο ότι κανείς δεν σκοτώθηκε εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ