ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Βέβαιος ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Βέβαιος ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας
«Είναι σαν να βγαίνεις από το σκοτάδι στο φως», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Oficina de prensa de la Presidencia de Ucrania vía AP

Την πεποίθησή του πως όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής την πρόταση για την απόδοση στη χώρα του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πιστεύω πραγματικά ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν το καθεστώς υποψηφιότητάς μας», τόνισε ο Ζελένσκι συνομιλώντας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης με φοιτητές του Munk School of Global Affairs and Public Policy στο Τορόντο του Καναδά.

«Είναι σαν να βγαίνεις από το σκοτάδι στο φως», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Φορώντας στρατιωτική στολή, ο Ζελένσκι τόνισε σήμερα πως έχει «πρότυπα» τους άμαχους συμπατριώτες του που αντιστάθηκαν στους εισβολείς, ενώ έκανε έναν παραλληλισμό της Ρωσίας με τον λόρδο Βόλντεμορτ, τον μεγαλύτερο εχθρό του Χάρι Πότερ στη σειρά βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Ερωτηθείς από έναν φοιτητή ποια είναι τα πρότυπά του, ο Ζελένσκι απάντησε: «Ο λαός της Ουκρανίας…». «Είναι τόσοι πολλοί», είπε κι εξήγησε: «Ένας συνηθισμένος ουκρανός αγρότης που πήρε το τρακτέρ του και έκλεισε τον δρόμο στα ρωσικά τανκ, μια νοικοκυρά που βγήκε στον δρόμο και σταμάτησε τεθωρακισμένα οχήματα με γυμνά χέρια… Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θαυμάζω».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαμογέλασε ακούγοντας ένα σχόλιο ότι ορισμένοι τον παρομοιάζουν με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον… Χάρι Πότερ. «Ο Χάρι Πότερ είναι καλύτερος από τον Βόλντεμορτ. Και όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Βόλντεμορτ σε αυτόν τον πόλεμο και ποιος ο Χάρι Πότερ. Επομένως, γνωρίζουμε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε.

Ο 44χρονος Ζελένσκι, πρώην κωμικός που είχε υποδυθεί τον πρόεδρο σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά προτού ασχοληθεί με την πολιτική, έχει κερδίσει διεθνείς επαίνους για την άρνησή του να εγκαταλείψει την πατρίδα του κατά τη διάρκεια του πολέμου και για την εμψύχωση των συμπατριωτών του προκειμένου να αντισταθούν απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στην Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Μια ειδική σύνοδος εργασίας θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής και «ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να κατανοήσετε τις ακραίες συνθήκες, απόλυτης πολυπλοκότητας, σε ό,τι αφορά την είσοδο ή την έξοδο (από την Ουκρανία) του προέδρου Ζελένσκι», τόνισε.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα δώσει μια εικόνα ευρωατλαντικής ενότητας», η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ζελένσκι επρόκειτο να συμμετάσχει στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, χωρίς όμως να αναφέρει ποια μορφή θα είχε αυτή η συμμετοχή. «Είναι ευπρόσδεκτος αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Προσκεκλημένος από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Βαυαρία από την Κυριακή έως την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας έντονης διπλωματικής κινητικότητας μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ