ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η υπόθεση Ζαχαροπούλου ανοίγει τη συζήτηση για τη συναίνεση ασθενούς σε ιατρικές εξετάσεις

Γαλλία: Η υπόθεση Ζαχαροπούλου ανοίγει τη συζήτηση για τη συναίνεση ασθενούς σε ιατρικές εξετάσεις
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν Ludovic Marin, Pool via AP

H υπόθεση Ζαχαροπούλου προσφέρεται για να γίνει η πολύ σημαντική συζήτηση για το θέμα της συναίνεσης της ασθενούς στις ιατρικές του εξετάσεις, δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για τις καταγγελίες ασθενών της Ελληνογαλλίδας υφυπουργού και γυναικολόγου Χρυσούλας Ζαχαροπούλου ότι το 2016, που η τελευταία ασκούσε την ιατρική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τενόν του Παρισιού, τις υπέβαλε σε εξαιρετικά επώδυνες, όπως καταγγέλλουν, εξετάσεις σχετικές με την πάθηση της ενδομητρίωσης.

Αναφερόμενη γενικότερα στις καταγγελίες για «βιασμούς» με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες τον τελευταίο καιρό μέλη της κυβέρνησης της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός είπε ότι «οι καταγγελίες κατατέθηκαν, η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όταν είσαι στην πολιτική είσαι «αναγκαστικά πολύ εκτεθειμένος».

Δυο Γαλλίδες κατήγγειλαν - τον Μάιο η μία και τον Ιούνιο η άλλη - για βιασμό την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ιατρό γυναικολόγο και από τον Μάιο μέλος της κυβέρνησης Μακρόν, όπως αναφέρουν την Τετάρτη τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται να αφορούν την περίοδο που η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός δεν ήταν στην πολιτική και ασκούσε την ιατρική, κάνουν λόγο για «βιασμό», με την εισαγγελία του Παρισιού που ασχολείται με την υπόθεση να σημειώνει ότι εξετάζονται «μέσα σε ιατρικό πλαίσιο».

Η Ζαχαροπούλου που θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες πολιτικούς στην κυβέρνηση του Μακρόν, είναι γυναικολόγος ειδικευμένη στην ενδομητρίωση.

H ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Σε αναζήτηση πλειοψηφιών η γαλλική κυβέρνηση

Ως προς τα μείζονα ζητήματα της γαλλικής πολιτικής ζωής η Γαλλίδα πρωθυπουργός είπε πως δεν αντιλαμβάνεται τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «αναστολή», ότι είναι «υπηρεσιακή», «ανύπαρκτη» και ότι έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Σε ερώτηση σχετική με το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η Γαλλίδα πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα πρέπει να ακούσουμε ο ένας τις προτάσεις του άλλου για να χτίσουμε την πλειοψηφία… Ψάχνουμε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε πλειοψηφία, πλειοψηφίες».

Ερωτηθείσα για τη θέση του προεδρικού συνασπισμού στην Εθνοσυνέλευση έναντι των τροπολογιών και νομοσχεδίων που θα προτείνει η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαριν Λεπέν η Μπορν σχολίασε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τροπολογίες βασιζόμενοι στο ποιος τις καταθέτει».

Αναφορικά με μια πιο προνομιακή σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους, η Μπορν αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «θα συνεργαστεί φυσικά με τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν μια μεγάλη ομάδα».

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο, προκειμένου να επιτευχθούν συμφωνίες και να προωθηθούν ορισμένα ζητήματα, είναι έτοιμη η προεδρική πλειοψηφία να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ήταν ασαφής λέγοντας ότι:

«Είναι μέρος των συζητήσεων…Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ένα κοινωνικό μοντέλο…Πρέπει να βάλουμε τις επιλογές στο τραπέζι… Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πλειοψηφίες με τα δημοκρατικά κόμματα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σε αυτά περιλαμβάνει την αριστερή Λαϊκή Ένωση του Ζαν Λικ Μελανσόν ή και το κόμμα της Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ