ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν για τις αμβλώσεις - Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

Διάγγελμα Μπάιντεν για τις αμβλώσεις - Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω
Να αναλάβει δράση καλεί το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος AP Photo/Andrew Harnik

«Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο» χαρακτήρισε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

O Tζο Μπάιντεν απέδωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στους τρεις δικαστές που όρισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την «εφαρμογή στην πράξη μίας ακραίας ιδεολογίας».

«Ήταν τρεις δικαστές που ορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η πλάστιγγα της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μίας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να διαταραχθεί η ισορροπία του νόμου μας» ανέφερε.

«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Αφαιρεί ρητά ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως κινδυνεύει η υγεία των γυναικών και διακυβεύονται οι προσωπικές ελευθερίες.

«Οκτώ νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις τίθενται αυτόματα σε ισχύ σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων γυναικών. Κάποιοι χωρίς εξαιρέσεις, τόσο ακραίοι, που οι γυναίκες μπορεί να τιμωρηθούν για την προστασία της υγείας τους, τόσο ακραίοι που γυναίκες και κορίτσια αναγκάζονται να κυοφορήσουν το παιδί του βιαστή τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως θα κάνει ό,τι περνά από τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία και την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντισύλληψη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας για να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες οι άλλες προσωπικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αφαίρεσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης· πρόκειται για την πιο σημαντική γνωμοδότησή του εδώ και δεκαετίες, η οποία έρχεται να μεταβάλλει ραγδαία το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, είχαν δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρμαχοι και πολέμιοι της άμβλωσης,, έχουν κατακλύσει το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί στην ιστορική απόφασή του 1973 ότι το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και επιβεβαίωσε το 1992 το δικαίωμα αυτό για όσο διάστημα της κύησης το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι τις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Όμως εξαιτίας της αλλαγής των ισορροπιών στην σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πλέον κυριαρχείται από συντηρητικούς δικαστές, πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, εξαπέλυσαν «επίθεση» κατά της απόφασης Roe v. Wade υιοθετώντας περιοριστικούς για την άμβλωση νόμους, ορισμένοι από τους οποίους αντιβαίνουν προς την νομολογία, για να προκαλέσουν την παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου», αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Roe v. Wade αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα «υπερβολικό βάρος» στην πρόσβαση στην άμβλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ