ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία εν όψει της Συνόδου Κορυφής

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Γενς Στόλτενμπεργκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2021 Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων προς κάμψη των αντιρρήσεων που προβάλει η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ήλθε εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουλίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «καλή επικοινωνία» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως οι συνομιλίες για το ζήτημα θα συνεχιστούν σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη.

«Καλή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του πολύτιμου συμμάχου μας της Τουρκίας για να συζητήσουμε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, λέγοντας κατ' επανάληψη πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», και τονίζοντας πως η Συμμαχία εργάζεται σκληρά για να βρεθεί λύση.

Κατόπιν της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως δεν μπορεί να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία, επαναλαμβάνοντας όμως ότι στόχος του είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Αβέβαιη έως απίθανη εμφανίζεται η επίτευξη συμφωνίας για την κάμψη των τουρκικών αντιρρήσεων στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, όπως κατέστη εμφανές έπειτα από τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο σκανδιναβικών χωρών και της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, αλλά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί προθεσμία, δήλωσε ο Ιμπραχήμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες μαζί με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Καλίν επισήμανε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ