ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο Όσλο: Κατηγορίες για τρομοκρατία αντιμετωπίζει 42χρονος Νορβηγός ιρανικής καταγωγής

Πυροβολισμοί στο Όσλο: Κατηγορίες για τρομοκρατία αντιμετωπίζει 42χρονος Νορβηγός ιρανικής καταγωγής
Φόρο τιμής αποτίουν στα θύματα της επίθεσης οι Νορβηγοί Twitter

Κατηγορίες για τρομοκρατία αντιμετωπίζει 42χρονος Νορβηγός ιρανικής καταγωγής που συνελήφθη για την επίθεση με δύο νεκρούς και 21 τραυματίες στο κέντρο του Όσλο.

Πρόκειται για ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή που έπασχε από ψυχική νόσο, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νορβηγίας (PST).

Συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος) έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Το όνομά του δεν δημοσιοποιήθηκε, ενώ ήταν γνωστός από το 2015 στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών, που είναι επίσης επιφορτισμένες με θέματα αντιτρομοκρατίας, κατά την ανακοίνωση της PST.

Είχε επίσης απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα, όπως το ότι έφερε μαχαίρι ή ακόμη είχε καταδικαστεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση αρχικά έξω από τα δύο νυχτερινά κέντρα στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας που ήταν γεμάτο κόσμο τη ζεστή αυτή νύχτα του καλοκαιριού.

Έκκληση Μακρόν για «ενότητα απέναντι στο μίσος»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε έκκληση για ενότητα «απέναντι στο μίσος» και «στη βαρβαρότητα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη» .

«Το Όσλο χτυπήθηκε χθες το βράδυ από τη βαρβαρότητα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη. Οι εγκάρδιες σκέψεις μου απευθύνονται στα θύματα και τις οικογένειές τους, στους τραυματίες, στον νορβηγικό λαό» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Απέναντι στο μίσος, θα είμαστε πάντα πιο δυνατοί ενωμένοι», σημείωσε.

Η Νορβηγία, μια εν γένει ήρεμη χώρα, είχε συγκλονιστεί από το μακελειό της 22ας Ιουλίου του 2011.

Εκείνη την ημέρα ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως κατά αυτών που μετείχαν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ