ΚΟΣΜΟΣ

Προς επαναφορά της θανατικής ποινής οδεύει η Τουρκία με «οδηγίες» Ερντογάν

Προς επαναφορά της θανατικής ποινής οδεύει η Τουρκία με «οδηγίες» Ερντογάν
Η θανατική ποινή απαγορεύτηκε στην Τουρκία κατά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Τουρκία θα επανεξετάσει την απόφαση του 2004 για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, μετά την αναφορά σττην εσχάτη των ποινών που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές στη Μαρμαρίδα.

Η θανατική ποινή διαγράφτηκε από το Σύνταγμα της Τουρκίας κατά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν. Αλλά έπειτα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας, ο ίδιος είπε ότι χρειάζονται αυστηρότερες ποινές.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν αναφέρει ότι ένας συλληφθείς σε σχέση με την πυρκαγιά ομολόγησε εμπρησμό.

Αφού επισκέφτηκε χθες, Παρασκευή, τον τόπο της πυρκαγιάς, ο Ερντογάν είπε ότι η τιμωρία για τους εμπρηστές δασών θα πρέπει να είναι «εκφοβιστική και αν αυτό απαιτεί την θανατική ποινή, τότε θα είναι η θανατική ποινή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε «οδηγίες για εμάς» τα προεδρικά σχόλια.

«Εχουμε αρχίσει να το επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο», είπε ο Μπεκίρ Μποζντάγ, προσθέτοντας ότι η ισχύουσα τιμωρία για τους εμπρηστές είναι δεκαετής ποινή κάθειρξης και αυξάνεται σε ενδεχόμενη ισόβια κάθειρξη εάν ο εμπρησμός είναι μέρος οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά στο δάσος από απόγνωση λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Ο υπουργός Δασών της Τουρκίας, Βαχίτ Κιρίστσι, δήλωσε επίσης ότι το 88% των δασικών πυρκαγιών στην Τουρκία οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ