ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βαυαρία η G7 για την Ουκρανία: Στο «στόχαστρο» το ρωσικό χρυσάφι αλλά και ο ρόλος της Κίνας

Στη Βαυαρία η G7 για την Ουκρανία: Στο «στόχαστρο» το ρωσικό χρυσάφι αλλά και ο ρόλος της Κίνας
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο λίγο πριν την έναρξη των εργασιών John MacDougall/Pool Photo via AP

Οι βαυαρικές πλαγιές των Άλπεων γίνονται από σήμερα και για τις δύο επόμενες μέρες το φόντο των συνομιλιών των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, με βασικό θέμα συζήτησης την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά την ενίσχυση της πίεσης προς την Κίνα.

Έχοντας να αναμετρηθούν με μια μεγάλη οικονομική και ενεργειακή κρίση και εν μέσω φόβων επικείμενης ύφεσης και κρίσεων σχετικά με τον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων, οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ αναζητούν επείγουσες λύσεις τόσο απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στο φάντασμα της Κίνας.

Την ώρα που οι επτά κορυφαίοι ηγέτες του πλανήτη προσέρχονταν ακόμη Βαυαρικές Άλπεις, ο ρωσικός στρατός έκανε κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα 7χρονο κορίτσι.

«Αυτό το 7χρονο παιδί κοιμόταν ειρηνικά στο Κίεβο ως την στιγμή που ρωσικός πύραυλος Κρουζ ανατίναξε το σπίτι της. Πολλοί ακόμη σε όλη την Ουκρανία δέχονται πλήγματα. Η σύνοδος κορυφής της G7 θα πρέπει να απαντήσει με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία», έγραψε την Κυριακή στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μεταφέροντας ξεκάθαρα το μήνυμά του για το τι προσδοκά η Ουκρανία από τη σύνοδο.

AP Photo

Ο Τζο Μπάιντεν, από τη μεριά του, προσερχόμενος στη σύνοδο χαρακτήρησε τα σημερινά πλήγματα με ρωσικούς πυραύλους στην ουκρανική πρωτεύουσα ως ένα ακόμη δείγμα της ρωσικής βαρβαρότητας.

«Είναι μια ακόμη βαρβαρότητα της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τις προσπάθειες διαχείρισης των επιπτώσεων που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα.

«Η Γερμανία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους μας στον κόσμο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τις οικονομικές προκλήσεις ώστε να τις ξεπεράσουμε μαζί και να βγούμε από αυτές ισχυρότεροι», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά.

Μακρόν - Τζόνσον: Να αναστραφεί η πορεία του πολέμου

Κατά τη δική τους συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εκτίμησαν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και ότι «είναι δυνατόν να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν ωστόσο ταυτόχρονα για τον «πειρασμό» μιας διαπραγματευθείσας λύσης «τώρα», η οποία, όπως επισήμαναν, ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της παγκόσμιας αστάθειας.

Νωρίτερα ο κ. Τζόνσον είχε αναφερθεί στην ανάγκη να γίνουν «πολύ σκληρές» επιλογές για την προστασία του βρετανικού χάλυβα ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιβολή τελωνειακών δασμών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μεγάλα βήματα».

«Δεν πίστευα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα έναν γερμανό καγκελάριο να παρεμβαίνει με τον τρόπο που το κάνει ο Όλαφ Σολτς και να στέλνει οπλισμό για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Εμείς παίρνουμε το 4% του φυσικού αερίου μας από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία το 40% », είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον και πρόσθεσε ότι «οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι αξίζει να πληρώσει κανείς το κόστος της ελευθερίας - το κόστος της υπαναχώρησης θα ήταν πολύ πιο υψηλό και το αντιλαμβάνονται όλοι».

Στόχος το ρωσικό χρυσάφι

Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι επόμενες αποφάσεις των G7 κατά της Ρωσίας αποκάλυψε νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας πως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρινίζει η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

«Οφείλουμε να 'στραγγίξουμε' τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ελπίζει ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό «για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις».

Στο στόχαστρο και η Κίνα

Η Κίνα και ο ρόλος της στον νέο οικονομικό ορίζονται αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά σημεία της ατζέντας των Επτά, με τις ΗΠΑ να επιθυμούν διακαώς να φέρουν επί τάπητος το θέμα. Άλλωστε ο Λευκός Οίκος έσπευσ χθες Σάββατο, να ανακοινώσει ότι στην ατζέντα της G7 βρίσκονται θέματα όπως η αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας και θέματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα.

«Η Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών (G7) θα αντιμετωπίσει αυτό που θεωρείται ως χρήση καταναγκαστικής εργασίας και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα και άλλα ζητήματα», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ενώ όμως οι Αμερικανοί έρχονται πιο «ορεξάτοι» απέναντι στην Κίνα, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να είναι πολύ πιο προσεκτικοί απέναντι στην ασιατική χώρα, καθώς ο κόσμος οδεύει προς μια κυλιόμενη οικονομική καταιγίδα, όπως παρατηρεί το Politico.

Οι επισκέπτες

Φέτος, ο Σολτς κάλεσε ως χώρες εταίρους τη Σενεγάλη, που προεδρεύει επί του παρόντος στην Αφρικανική Ένωση, την Αργεντινή, επικεφαλής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς και την Ινδονησία και την Ινδία, τους σημερινούς και επόμενους οικοδεσπότες της ομάδας G20 των μεγάλων βιομηχανικών χωρών , καθώς και τη Νότια Αφρική.

«Η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει όχι μόνο το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ και η G7 είναι πιο ενωμένες από ποτέ, αλλά και ότι οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν όπως ακριβώς κάνουν στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας», είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ