ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής G7: Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Σύνοδος Κορυφής G7: Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό
«Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν» λέει ο προεδρεύων της G7, Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς AP Photo/Matthias Schrader

Την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο.

«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 προαναγγέλλοντας πως οι ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες στον πλανήτη, οι οποίες και επιδιώκουν να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα, προτίθενται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από την σημαντική αγορά του Λονδίνου.

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν.

Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης κατά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού» προσέθεσε ο Τζόνσον και τόνισε: «Οφείλουμε να 'στραγγίξουμε' τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.

Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της Δύσης, καθώς έχει ήδη απαγορευθεί το ρωσικό πετρέλαιο και η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.

Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

Σολτς: «Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν»

«Πάρα πάρα πολύ βέβαιος» ότι η Ομάδα των Επτά θα καταφέρει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης, παρά τις ανησυχίες όλων των χωρών της G7 για τις τρέχουσες κρίσεις, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, η οποία είχε ως αντικείμενο την οικονομία και συγκεκριμένα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου. [...] Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι». Στη δεύτερη συνάντησή τους, οι επτά ηγέτες θα συζητήσουν θέματα επενδύσεων σε παγκόσμιες υποδομές, την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση και τις προκλήσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το βράδυ οι εμπιστευτικές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την πολιτική ασφάλειας.

«Πρέπει να εργαστούμε για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και δεν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

«H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο [Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ενώ, αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσε ότι αφορούσε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία.

AP Photo/Susan Walsh

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου. Γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η πραγματική επικοινωνία είναι τεράστιας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά πάντως το γερμανικό αίτημα για προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, με στόχο την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, το Βερολίνο δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ και του Καναδά, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή.

Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι η Γερμανία και η Βρετανία επεδίωκαν τη ρύθμιση από την Ομάδα των Επτά. «Μια προσωρινή απαλλαγή στα βιοκαύσιμα θα συνιστούσε σημαντικό μήνυμα της G7 για τη μείωση των τιμών των σιτηρών βραχυπρόθεσμα και για χαλάρωση της κατάστασης στην αγορά», ανέφερε η ίδια γερμανική πηγή και εξήγησε ότι το αντεπιχείρημα των ΗΠΑ και του Καναδά αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται να δήλωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την «ηγετική στάση» του Βερολίνου στην G7

Την εκτίμησή του για την ηγετική στάση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τόνισε τη σημασία των συντονισμένων απαντήσεων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα θέματα κλιματικής αλλαγής και οικονομικής και δημοκρατικής ανθεκτικότητας, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου στη Βαυαρία.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και στη συνεχή παροχή στρατιωτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και διπλωματικής στήριξης, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

«Ο πρόεδρος χαιρέτισε την ιστορική δέσμευση της Γερμανίας να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική θέση της Συμμαχίας», τονίζει ο Λευκός Οίκος και συμπληρώνει ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν ακόμη «οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα και η κοινή δέσμευση για διαφανείς και υψηλών προδιαγραφών λύσεις στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κενών σε βασικές υποδομές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ