ΚΟΣΜΟΣ

To Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν θα παραστεί στην G20 - Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Δύση

To Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν θα παραστεί στην G20 - Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Δύση
Επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της Δύσης αναφορικά με το εάν θα μποϊκοτάρουν τη G20 λόγω παρουσίας Πούτιν Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκλήθηκε, και σκοπεύει να μετάσχει, στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία τον προσεχή Νοέμβριο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

H πρόσκληση στον Πούτιν από τον Ινδονήσιο πρόεδρο, Τζόκο Γουϊντόντο, ήλθε παρά τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που, όπως έρχεται να επισημάνει το Politico, θα πρέπει να οδηγήσει σε βαθιά περισυλλογή τους ηγέτες της Δύσης που καλούνται να παραστούν στη συνάντηση των μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου.

Η συμμετοχή του Πούτιν -είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω βιντεοσύνδεσης- «προβλέπεται» στη συνάντηση, δήλωσε ο Γιούρι Ουσακόφ στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν οι ηγέτες των χωρών προσκαλούνται να συμμετάσχουν δια ζώσης.

«Υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος. Ελπίζω ότι η πανδημία θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί διά ζώσης η συνάντηση», προσέθεσε.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της Δύσης αναφορικά με το εάν θα μποϊκοτάρουν τη G20 λόγω παρουσίας Πούτιν. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση, σημειώνοντας πάντως πως «η G20 πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της».

«Στο τέλος, θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση λίγο πριν την αναχώρηση, γιατί η κατάσταση στον κόσμο μπορεί ακόμα να αλλάξει πολύ σημαντικά μέχρι τότε», είπε ο Γερμανός καγκελάριος τη Δευτέρα, ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από πλευράς της σε συνέντευξη στο δίκτυο ZDF:

«Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά εάν θα 'παραλύσουμε' ολόκληρη την G20. Δεν συνηγορών σε αυτό. Κατά τη γνώμη μου, η G20 είναι πολύ σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις αναδυόμενες χώρες, ώστε να αφήσουμε αυτό το σώμα να διαλυθεί από τον Πούτιν».

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει συμβιβασμό, ο πρόεδρος της Ινδονησίας προσκάλεσε επίσης τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, είναι σημαντικό ότι ο Τζόκο Γουϊντόντο προσκάλεσε τον Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής «δεδομένου ότι στους Ινδονήσιους ασκούν και ασκούσαν πιέσεις οι δυτικές χώρες».

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποδεχθεί τον Ινδονήσιο ομόλογό του στις 30 Ιουνίου στη Μόσχα.

«Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ασχαμπάντ, ο πρόεδρος θα δεχθεί τον ομόλογο του από την Ινδονησία Τζόκο Γουϊντόντο. Πρόκειται για μία επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο της προεδρίας της Ινδονησίας στην G20», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, κατά τον ίδιον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ