ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας για το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο - 21 αγνοούμενοι

Ουκρανία: Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας για το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο - 21 αγνοούμενοι
Ο Ζελένσκι περιέγραψε την επίθεση ως «μια από τις πιο προκλητικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία» AP Photo/Efrem Lukatsky

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε το γεμάτο κόσμο εμπορικό κέντρο στην πόλη της κεντρικής Ουκρανίας Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα. Μετά τη διεθνή κατακραυγή, η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι δεν στόχευε το κτήριο αλλά μια γειτονική αποθήκη όπλων.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μιας αποθήκης όπλων στην Κρεμεντσούκ και ότι η έκρηξη των πυρομαχικών προκάλεσε πυρκαγιά σε γειτονικό εμπορικό κέντρο που, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν λειτουργούσε.

«Στο Κρεμεντσούκ, ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στην οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα υψηλής ακριβείας που είχαν παραληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος ακριβείας, επλήγησαν δυτικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά που ήταν συγκεντρωμένα στην αποθήκη», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του καναλιού του στο Telegram.

«Η έκρηξη των αποθηκευμένων πυρομαχικών για δυτικά όπλα προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο δίπλα στην αποθήκη, το οποίο δεν λειτουργούσε», προσθέτει.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, στο εμπορικό αυτό κέντρο ενώ στρατιωτικό προσωπικό, εθελοντές, πυροσβέστες και αστυνομικοί εργάζονται ασταμάτητα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων αλλά και την ανάσυρση των νεκρών από τα ερείπια.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε την επίθεση ως «μια από τις πιο προκλητικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία». «Μια ειρηνική πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο με γυναίκες, παιδιά, καθημερινούς πολίτες. Μόνο εντελώς παρανοϊκοί τρομοκράτες, που δεν θα έπρεπε να έχουν καμία θέση στη γη, μπορούν να ρίξουν πυραύλους σε έναν τέτοιο στόχο», πρόσθεσε.

Το Κίεβο αποκάλεσε το συμβάν ρωσική πυραυλική επίθεση και η G7 χαρακτήρισε ρωσικό έγκλημα πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως το εμπορικό κέντρο επλήγη απ' ευθείας από ρωσικούς πυραύλους και περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό τη στιγμή του πλήγματος.

Διεθνής καταδίκη

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε, επίσης, χθες Δευτέρα την «απόλυτη φρίκη» του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου στην Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας και κάλεσε τον λαό της Ρωσίας να «δει την αλήθεια» καταπρόσωπο με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνόδευσε με βίντεο του κτιρίου στις φλόγες.

«Μοιραζόμαστε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων. Και την οργή μπροστά σε αυτό το αίσχος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία, στη Γερμανία, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ρωσικά και στα ουκρανικά.

Τον αποτροπιασμό του για το ρωσικό χτύπημα εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Περιγράφοντας την πυραυλική επίθεση ως «την τελευταία χρονικά μιας σειράς ωμοτήτων», ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς εταίρους τους και θα ζητήσουν η Ρωσία να λογοδοτήσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τις θηριωδίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ