ΚΟΣΜΟΣ

German Marshall Fund: Το ΝΑΤΟ υποτίμησε την αλλαγή Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

German Marshall Fund: Το ΝΑΤΟ υποτίμησε την αλλαγή Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Βέτο κραδαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ AP Photo/Markus Schreiber

«Το ΝΑΤΟ υποτιμά την αλλαγή που επήλθε στη σκέψη του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Από τότε έχουμε να κάνουμε με μια πολύ διαφορετική Τουρκία» δηλώνει η Χίθερ Κόνλεϊ, ειδική σε θέματα Ρωσίας και πρόεδρος του German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας παράλληλα πως θεωρεί απίθανη την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία φέτος.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro, η Χίθερ Κόνλεϊ, αναφέρει ότι «από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένει «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και αυξημένη παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη», η οποία «θα λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις που θέτει η Ρωσία και την ευθυγράμμιση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας».

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο η Τουρκία, με το βέτο που ασκεί, μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος, η ίδια απαντά:

«Η Τουρκία παραμένει σημαντικό μέλος της Συμμαχίας, αλλά είναι αναμφισβήτητα ο σύμμαχος που θέτει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Συμμαχία υποτιμά την αλλαγή που επήλθε στη σκέψη του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Από τότε έχουμε να κάνουμε με μια πολύ διαφορετική Τουρκία».

Σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ έναντι του πολέμου στην Ουκρανία, η Χίθερ Κόνλεϊ αναφέρει ότι «σήμερα, η Ουάσινγκτον είναι απρόθυμη στο να προμηθεύσει περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία από φόβο μήπως προκαλέσει τη Ρωσία.

«Η προεδρία Μπάιντεν διακατέχεται από μια ατυχή αντίφαση, μια μόνιμη ένταση: Θέλει μεν να κερδίσει η Ουκρανία, αλλά δεν θέλει να συγκρουστεί με το Κρεμλίνο… Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας», αναφέρει η Χίθερ Κόνλεϊ.

Για τη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, η Κόνλεϊ αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον έχουν σχετικά ευθυγραμμισμένες πολιτικές για το θέμα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία αλλά δεν θέλουν να κάνουν οικονομικές θυσίες. Δεν θέλουν να προκαλέσουν τη Ρωσία και να ξεκινήσουν έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που περιορίζουν την παράδοση βαρέων όπλων. Αλλά αν δεν δώσουμε στους Ουκρανούς τα στρατιωτικά μέσα για να κερδίσουν, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Είναι ένα τρομερό δίλημμα».

«Υπάρχει και κάτι ακόμη: Πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τη Ρωσία αγοράζοντας φυσικό αέριο από αυτήν; Το πραγματικό ερώτημα είναι: Είμαστε έτοιμοι ή όχι να πληρώσουμε το τίμημα της υπεράσπισης της κυριαρχίας της Ουκρανίας; Αν δεν κερδίσει η Ουκρανία, θα πληρώσουμε δέκα φορές περισσότερα γιατί η Ρωσία θα συνεχίσει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ