ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν τη σφαίρα που σκότωσε την δημοσιογράφο του Al Jazeera

Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν τη σφαίρα που σκότωσε την δημοσιογράφο του Al Jazeera
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε σκοπίμως AP Photo/Nasser Nasser

Την μοιραία σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή της Αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ θα εξετάσουν οι ισραηλινές αρχές για να αποφανθούν εάν προήλθε από δικό τους στρατιώτη. 

Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι παρέδωσαν την σφαίρα χθες Σάββατο σε Αμερικανό συντονιστή, απάντησαν ότι τους είχαν δώσει διαβεβαιώσεις πως το Ισραήλ δεν θα συμμετείχε στη διαδικασία βαλλιστικού ελέγχου της σφαίρας.

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, δημοσιογράφος του Αl Jazeera, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την εγγραφή “Press” και προστατευτικό κράνος όταν χτυπήθηκε από σφαίρα την ώρα που κάλυπτε επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 11 Μαΐου.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε σκοπίμως. Το Ισραήλ το αρνείται ισχυριζόμενο ότι η Αμπού Άκλεχ ενδεχομένως να σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα του στρατού ή από έναν Παλαιστίνιο ένοπλο.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα είχε επισημάνει στα τέλη Ιουνίου ότι η δημοσιογράφος σκοτώθηκε από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο βαλλιστικός έλεγχος δεν θα είναι αμερικανικός. Ο έλεγχος θα είναι ισραηλινός με την παρουσία ενός Αμερικανού σε όλη τη διάρκειά του», δήλωσε ο Ραν Κοχάβ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Τις επόμενες ημέρες ή ώρα θα ξεκαθαρίσει αν ήμασταν εμείς που τη σκοτώσαμε, από λάθος, ή Παλαιστίνιοι ένοπλοι», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού. «Αν τη σκοτώσαμε εμείς, θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα νιώσουμε λύπη για όσα συνέβησαν».

Ο Άκραμ αλ Χατίμπ γενικός εισαγγελέας της Παλαιστινιακής Αρχής επεσήμανε ότι ο βαλλιστικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

«Έχουμε λάβει εγγυήσεις από τον Αμερικανό συντονιστή ότι η εξέταση θα πραγματοποιηθεί από αυτούς και ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θα λάβει μέρος», δήλωσε ο αλ Χάτιμπ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει η σφαίρα να επιστραφεί σήμερα στην παλαιστινιακή πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ