ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Αντιδράσεις στην πρόταση Μακρόν για λύση με τη Βουλγαρία - Έκκληση Ράμα στα Σκόπια

Βόρεια Μακεδονία: Αντιδράσεις στην πρόταση Μακρόν για λύση με τη Βουλγαρία - Έκκληση Ράμα στα Σκόπια
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το εθνικιστικό, δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE AP Photo/Boris Grdanoski

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο σε διαδηλώσεις στη Βόρεια Μακεδονία ενάντια στη γαλλική πρόταση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το εθνικιστικό, δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το Σάββατο και την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στη γαλλική πρόταση για επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία όσον αφορά σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και ιστορίας. Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, απειλεί με βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

«Δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη εάν πρέπει να αφομοιωθούμε» δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χριστιάν Μίτσκοσκι. «Η απάντηση στην τελευταία γαλλική πρόταση είναι όχι».

Η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια. Η αποδοχή της απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 27 μέλη της Ένωσης.

Η γαλλική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου

Η Βουλγαρία ζητά από τη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει τις βουλγαρικές ρίζες της σλαβομακεδονικής γλώσσας -την οποία θεωρεί βουλγαρική διάλεκτο- και να αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, ζητά να σταμτήσει η «ρητορική μίσους» κατά της Βουλγαρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε συμβιβασμός κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση περιλαμβάνει και δικαιώματα για τη «βουλγαρική μειονότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε ότι η πρόταση πρέπει να γίνει αποδεκτή το συντομότερο δυνατό για να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Όμως η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE διαφωνεί με το γαλλικό σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με νομιμοποίηση της «αφομοίωσης του μακεδονικού λαού».

«Αν η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να δεχτεί εμάς τους πολιτισμένους Μακεδόνες εκεί που ανήκουμε, τότε θα περιμένουμε μέχρι να βρεθούν άνθρωποι που θα καταλάβουν ότι η Μακεδονία και η μακεδονική ταυτότητα είναι πάνω και πάνω από όλα» δήλωσε ο αρχηγός του δεξιού VMRO-DPMNE.

Ράμα: Δεχτείτε την πρόταση Μακρόν

Στα Τίρανα, ο Αλβανός ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποστήριξε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν αποδεχόταν την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την επίλυση του αδιεξόδου με τη Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kanal 5» των Σκοπίων, ο Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας να αποδεχτούν την πρόταση που ανοίγει το δρόμο για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για Τίρανα και Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ως ενιαίο πακέτο την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και εξαιτίας των βουλγαρικών αντιρρήσεων δεν προχωράει τώρα και η ενταξιακή πορεία των Τιράνων.

«Η Αλβανία έχει πλέον περάσει το σημείο από το οποίο μπορεί πλέον να προχωρήσεις μόνη της και φυσικά θα ζητήσουμε να προχωρήσουμε χωριστά αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τη δεχτεί (την πρόταση). Εγώ λέω ότι θα τη δεχόμουν γιατί δεν θα υπάρξει άλλη πρόταση, είναι οριστική και δεν χρειάζεται να σταθείς μπροστά σ την πόρτα εισόδου για άλλα 17 χρόνια. Αυτή η πόρτα πρέπει να ανοίξει και κατά κάποιο τρόπο όλα θα συζητηθούν, κάθε σημείο θα συζητηθεί, κάθε ερώτηση θα απαντηθεί στον διάλογο μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Οπότε ανοίξτε αυτήν την πόρτα. Ανοίξτε την τώρα», δήλωσε ο Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θέμα επιλογών και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν τα Σκόπια την επιλογή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ