ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την απόσυρση του 500ευρου

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την απόσυρση του 500ευρου
EUROKINISSI

Οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι στη Φρανκφούρτη προγραμματίζεται το Σάββατο εκδήλωση υπέρ της διατήρησης του 500ευρου, με πρωτοβουλία της οργάνωσης Stoppbargeldverbot (Στοπ στην απαγόρευση των μετρητών).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας η εν λόγω οργάνωση έχει στενούς δεσμούς με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD που κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές και εξελίσσεται σε “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Οι επικεφαλής της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι γίνεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια από τη γερμανική κυβέρνηση, τις τράπεζες, την ΕΕ και την ΕΚΤ προκειμένου να καταργηθούν τα μετρητά με πλάγια οδό και να υποβληθούν οι πολίτες σε ηλεκτρονική παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών τους συναλλαγών.

Τις ενστάσεις τους στην απόσυρση του χαρτονομίσματος έχουν διατυπώσει ανοιχτά, ωστόσο, και επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι, όπως ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ που υποστήριξε ότι η απόφαση “υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ” και συμβάλει στην de facto διαμόρφωση των επιτοκίων σε ακόμα πιο αρνητικά επίπεδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κόντρα για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερων συγκρούσεων στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ