ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Έξι νεκροί και 31 τραυματίες - «Επιδημία ένοπλης βίας» λέει ο Μπάιντεν

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Έξι νεκροί και 31 τραυματίες - «Επιδημία ένοπλης βίας» λέει ο Μπάιντεν
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη AP Photo/Nam Y. Huh

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την ένοπλη επίθεση στο Σικάγο, στην παρέλαση για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, κατά την οποία έξι άνθρωποι έπεσαν νεκροί και 31 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών. 

«Η Τζιλ κι εγώ είμαστε συγκλονισμένοι από την παράλογη βία με τη χρήση όπλων που έφερε για άλλη μια φορά θλίψη σε μια αμερικανική κοινότητα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Όπως πάντα, είμαστε ευγνώμονες στους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και στις αρχές επιβολής του νόμου» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη Πρίτσκερ και τον δήμαρχο Ρότερινγκ και πρόσφερα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις κοινότητές τους. Κάλεσα επίσης τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να βοηθήσουν στην επείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό του άνδρα που πυροβόλησε, ο οποίος παραμένει ελεύθερος επί του παρόντος», πρόσθεσε.

«Τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και εγώ θα παρακολουθώ στενά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για εκείνους των οποίων οι ζωές χάθηκαν και προσευχόμαστε για όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα» υπογράμμισε.

«Πρόσφατα υπέγραψα την πρώτη μεγάλη δικομματική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων μετά από σχεδόν 30 χρόνια, η οποία περιλαμβάνει ενέργειες που θα σώσουν ζωές. Αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την καταπολέμηση της επιδημίας της ένοπλης βίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Χάιλαντ Παρκ, όπου σημειώθηκε η επίθεση, δίνοντας μια πρώτη περιγραφή του υπόπτου είπε πως πρόκειται για έναν λευκό άνδρα με μακριά μαλλιά, μεταξύ 18 και 20 ετών, ενώ θεωρείται «οπλισμένος και επικίνδυνος».

«Έχουμε εξασφαλίσει την περίμετρο γύρω από το πάρκο στο κέντρο της πόλης και συνεχίζουμε τις έρευνες μας» συμπλήρωσε.

Εικάζεται ότι ο δράστης πυροβολούσε από μία ταράτσα ενός καταστήματος, για τον οποίο οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Οι αρχές έχουν ζητήσει από όσους πολίτες έχουν στη διάθεσή τους κάποιο βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να το θέσουν στη διάθεση των αρχών.

Στα πλάνα που μεταδίδονται από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, διακρίνονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να κυκλοφορούν, συχνά μαζί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, στους άδειους δρόμους. Στα πεζοδρόμια, καρέκλες, σεζλόνγκ, ακόμη και παιδικά καροτσάκια που άφησαν πίσω τους οι θεατές όταν έτρεξαν πανικόβλητοι να φύγουν.

Η παρέλαση διακόπηκε ξαφνικά όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, μόλις 10 λεπτά αφότου είχε ξεκινήσει, στις 10 το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα. Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να καλυφθούν, ανέφερε η εφημερίδα Chicago Sun-Times. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε στο κανάλι WGN, είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθος.

«Ήταν στο έδαφος και σερνόταν, σαν στρατιωτικός», σχολίασε ο άνδρας αυτός.

Ένας εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου είπε ότι οι τραυματίες ήταν συνολικά 31. Οι πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νόρθορ Έβανστον και οι υπόλοιποι 26 στο νοσοκομείο Νόρθσορ Χάιλαντ Παρκ. «Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα από σφαίρες, οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν λόγω του χάους που ακολούθησε», είπε ο εκπρόσωπος Τζιμ Άντονι.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μάιλς Ζαρέμσκι, είπε ότι άκουσε 20-25 πυροβολισμούς και ανέφερε στο CNNi ότι είδε τουλάχιστον ένα άτομο αιμόφυρτο και στο έδαφος.

Σε βίντεο του TikTok, το οποίο αναπαράγεται ευρέως, φαίνονται οικογένειες να κάθονται στο κράσπεδο ενός πεζοδρομίου και να παρακολουθούν μια μπάντα που συμμετείχε στην παρέλαση. Ξαφνικά κάποιος αρχίζει να φωνάζει «πυροβολισμοί» και οι θεατές ξεκινούν να τρέχουν.

Η Λιν Σουίτ των Chicago Sun-Times κάνει λόγο για «λουτρό αίματος» σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Δημοκρατικός Μπραντ Σνάιντερ, ο οποίος εκπροσωπεί την Πολιτεία του Ιλινόις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έγραψε στο Twitter ότι οι πυροβολισμοί εκτυλίχθηκαν καθώς ο ίδιος και η ομάδα του ήταν συγκεντρωμένοι στην αρχή της παρέλασης, αλλά επιβεβαίωσε ότι κανείς τους δεν έχει τραυματιστεί.

Αστυνομικές δυνάμεις της Πολιτείας του Ιλινόις βρίσκονται στο σημείο και συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ