ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Συνελήφθησαν άλλοι δύο ύποπτοι για τη δολοφονία του Ολλανδού δημοσιογράφου Ντε Βρις

Ολλανδία: Συνελήφθησαν άλλοι δύο ύποπτοι για τη δολοφονία του Ολλανδού δημοσιογράφου Ντε Βρις
Το δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία του Ολλανδού δημοσιογράφου, Πέτερ Ντε Βρις (AP Photo/Peter Dejong)

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία στην Ισπανία και το νησί Κουρασάο της Καραϊβικής, για τη δολοφονία του  δημοσιογράφου, ολλανδικής καταγωγής, Πέτερ Ντε Βρις, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, ένας 27χρονος Ολλανδός υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη στο Κουρασάο, θα μεταφερθεί σύντομα στην Ολλανδία, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς.

Ο δεύτερος ύποπτος, επίσης Ολλανδός υπήκοος, ηλικίας 26 ετών, συνελήφθη στην Ισπανία. Οι Ολλανδοί έχουν ζητήσει την έκδοσή του στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αναμένεται ότι θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα (4/7) έναν Πολωνό, ο οποίος θεωρείται ότι οργάνωσε την δολοφονία του Ντε Βρις στην Ολλανδία.

Ο Ντε Βρις πυροβολήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Άμστερνταμ προκαλώντας κύμα θλίψης και αγανάκτησης στη χώρα.

Παρόλο που δύο άνδρες δικάζονται για την εκτέλεση της δολοφονίας, οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον «εγκέφαλό» της.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ο Ντελάνο Τζ., ένας 22χρονος Ολλανδός, κατηγορείται ότι πυροβόλησε το θύμα και ο Καμίλ Ε., ένας 36χρονος Πολωνός κατηγορείται για τη συμμετοχή του ως οδηγός του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για να διαφύγουν οι δύο και επίσης για την αναγνωριστική επιχείρηση στον τόπο του εγκλήματος πριν από την διάπραξή του.

Ισόβια η εισαγγελική πρόταση

Η ετυμηγορία σε αυτή τη δίκη αναμένεται στις 14 Ιουλίου.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τους δύο άνδρες που αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην δολοφονία και δεν δέχτηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Ο 64χρονος δημοσιογράφος κατέληξε εννέα ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε με σφαίρες στις 6 Ιουλίου 2021, εκ των οποίων η μια τον έπληξε στο κεφάλι, καθώς έφευγε από ένα τηλεοπτικό στούντιο όπου είχε προσκληθεί σε μια εκπομπή.

Η δικαιοσύνη εκτιμά ότι η δολοφονία πιθανόν να διαπράχθηκε από έναν βαρόνο των ναρκωτικών. Ο θάνατος του Ντε Βρις είχε συγκλονίσει την Ολλανδία και προκάλεσε καταδίκες σε όλη την Ευρώπη.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έγινε γνωστός για το έργο του για την απαγωγή του εκατομμυριούχου Φρέντι Χάινεκεν το 1983, είχε πλησιάσει έναν μάρτυρα κλειδί για τη δικαιοσύνη σε μια μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών.

Ήταν από το 2020 σύμβουλος και έμπιστος του Ναμπίλ Μπ., του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του βαρόνου των ναρκωτικών Ριντουάν Τάγκι, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί πριν από τη σύλληψή του το 2019 στο Ντουμπάι ως ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας στην Ολλανδία. Ο Τάγκι αντιμετωπίζει κυρίως κατηγορίες για φόνο.

Ο αδερφός και ο δικηγόρος του Ναμπίλ Μπ. δέχτηκαν αμφότεροι πυροβολισμούς όταν εκείνος έγινε μάρτυρας κατηγορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ