ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον
Οι δύο απερχόενοι υπουργοί - ο Ρίσι Σουνάκ (αριστερά) και ο Σατζίντ Τζαβίντ (δεξιά) - γνωστοποίησαν μέσω αναρτήσεών τους στο twitter τους λόγους των παραιτήσεών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον Photo Collage via AP / Alastair Grant

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε λίγο μετά τις 20:20 ότι οι υπουργοί Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, και Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν μέσω αναρτήσεών τους στο twitter τους λόγους των παραιτήσεών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ρίσι Σουνάκ έγραψε χαρακτηριστικά: «Το κοινό δικαίως αναμένει από την κυβέρνηση να ασκείται σωστά, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζουν να αγωνιστούμε γι' αυτά και γι' αυτό παραιτούμαι».

Στο tweet του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κοινοποίει και την επιστολή της παραίτησής του.

Από την πλευρά του και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε στο twitter:

«Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση στη θέση αυτή».

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Τζαβίντ ξεκινά λέγοντας: «Ήταν προνόμιο που μου ζητήθηκε να επιστρέψω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω ως Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Όμως, προσθέτει:

«Δεν θα ήθελα να πω τίποτα άλλο...: Εμείς [το Συντηρητικό Κόμμα] μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε προς το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι πλέον δεν είμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, αλλά είναι σαφές για μένα ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και, ως εκ τούτου, έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη».

Προς κατάρρευση η κυβέρνηση Τζόνσον;

Από την πλευρά του, ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, ανέφερε σχετικά με τις παραιτήσεις των δύο υπουργών πως δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί και μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Τζόνσον.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Μέισον:

«Αυτό που βλέπουμε απόψε, αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας λεπτό προς λεπτό, οδηγεί σε πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης. Δύο παραιτήσεις σε διάστημα μισής ώρας, με τις πλέον αιχμηρές δηλώσεις. Επιστολές παραίτησης, από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Υγείας, που λένε ότι δεν μπορούν, με κάθε καλή συνείδηση, να συνεχίσουν να υπηρετούν την κυβέρνηση. Αυτό έχει σημασία γιατί αν συνεχιστούν αυτές οι παραιτήσεις, θα μπορούσε να γίνει πολύ, πολύ δύσκολο για τον Μπόρις Τζόνσον να συνεχίσει ως πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του, ο Νικ Γουάτ του BBC Newsnight, επικαλούμενος στενό συνεργάτη του Τζόνσον, είπε:

«Ένας από τους πιο συνεργάτες τιου πρωθυπουργού μου λέει πως όλα θα έχουν τελειώσει έως αύριο. Κανένας πρωθυπουργός δεν επιβιώνει έπειτα από δύο παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών».

«Άδειασμα» Τζόνσον και από πρώην ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών

Το πρώην ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών, Μαρκ Χάρπερ, επαινεί τον Σουνάκ και τον Τζαβίντ για τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση.

Ο άνθρωπος που κάποτε ήταν υπεύθυνος για την πειθαρχία του Συντηρητικού Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων επαίνεσε τους δύο απερχόμενους υπουργούς που εγκατέλειψαν τον Μπόρις Τζόνσον.

«Απόψε είδαμε δείγματα ηγεσίας από τους Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζαβίντ. Πρόκειται για έντιμες αποφάσεις που λήφθηκαν από έντιμους ανθρώπους. Το Συντηρητικό Κόμμα έχει ακόμα τόσα πολλά να προσφέρει στη χώρα μας. Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή», έγραψε ο Χάρπερ.

Σε παραίτηση καλεί τον Τζόνσον ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών

Ο ηγέτης των Φιλελευθερων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, έγραψε στο twitter ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα».

«Αρκετά απαξιώσατε τη μεγάλη μας χώρα», έγραψε ο Ντέιβι στο twitter, όταν έγινε γνωστή η είδηση των δύο μεγάλων παραιτήσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ