ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γονείς μήνυσαν το TikTok για το θάνατο των παιδιών τους από το «blackout challenge»

ΗΠΑ: Γονείς μήνυσαν το TikTok για το θάνατο των παιδιών τους από το «blackout challenge»
Oι γονείς καταγγέλλουν ότι τα κορίτσια τους πέθαναν αφού παρακολούθησαν στο TikTok βίντεο που ενθάρρυνε τους χρήστες να πνιγούν μέχρι να λιποθυμήσουν AP Photo / Kiichiro Sato

Δύο οικογένειες υπέβαλαν μηνύσεις κατά των υπευθύνων του TikTok, κατηγορώντας τους για το θάνατο των παιδιών τους που «έφυγαν» από το λεγόμενο «blackout challenge» (πρόκληση συσκότισης), αφότου είδαν σχετικά βίντεο στην πλατφόρμα. 

Συγκεκριμένα, οι γονείς δύο κοριτσιών που πέθαναν σε μια «πρόκληση συσκότισης» το 2021 στο TikTok, η οποία ενθάρρυνε τους χρήστες να πνιγούν μέχρι να λιποθυμήσουν, υπέβαλαν μήνυση την Τρίτη στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες.

Εκπροσωπούμενοι από το Social Media Victims Law Center (SMVLC), ένα νομικό κέντρο για γονείς παιδιών που βλάπτονται από εθισμό και κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γονείς ισχυρίζονται ότι ο «επικίνδυνος αλγόριθμος της πλατφόρμας σκόπιμα και επανειλημμένα» έσπρωξε βίντεο της πρόκλησης που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους τα δύο παιδιά.

«Η TikTok πρέπει να λογοδοτήσει για την προώθηση θανατηφόρου περιεχομένου σε αυτά τα δύο νεαρά κορίτσια», δήλωσε ο δικηγόρος του κέντρου Μάθιου Μπέργκμαν και συνέχισε:

«Η TikTok έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει σκόπιμα προϊόντα που προωθούν επικίνδυνο περιεχόμενο που γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο των χρηστών του».

Ένα θύμα, η οκτάχρονη Λαλάνι Έρικα Ρενέ Γουόλτον από το Τεμπλ του Τέξας, περιγράφεται ως «ένα εξαιρετικά γλυκό και εξωστρεφές νεαρό κορίτσι» που «λάτρευε να ντύνεται πριγκίπισσα και να παίζει με το μακιγιάζ».

Πέθανε στις 15 Ιουλίου 2021 σε αυτό που η αστυνομία διαπίστωσε ότι ήταν «άμεσο αποτέλεσμα του "Blackout Challenge" του TikTok», σύμφωνα με την μήνυση.

Η Λαλάνι είχε λάβει δώρο ένα κινητό τηλέφωνο για τα όγδοα γενέθλιά της τον Απρίλιο του 2021 και «εθίστηκε γρήγορα στην παρακολούθηση βίντεο TikTok», αναφέρεται στη μήνυση.

Συχνά δημοσίευε βίντεο με τον εαυτό της να τραγουδά και να χορεύει, με την ελπίδα να γίνει «διάσημη στο TikTok».

Τον Ιούλιο του 2021, η οικογένειά της άρχισε να παρατηρεί μώλωπες στο λαιμό της, κάτι που η ίδια εξήγησε ως ατύχημα.

Χωρίς να το γνωρίζουν, είχε αρχίσει να συμμετέχει στην πρόκληση συσκότισης, η οποία είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά εβδομάδες πριν.

Την ημέρα του θανάτου της, η Λαλάνι είχε περάσει ώρες σε ένα οικογενειακό οδικό ταξίδι παρακολουθώντας βίντεο, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων της πρόκλησης.

«Πίστευε επίσης ότι αν δημοσίευε ένα βίντεο με τον εαυτό της να κάνει το Blackout Challenge, τότε θα γινόταν διάσημη και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει», αναγράφεται στη μήνυση.


«Η Λαλάνι ήταν οκτώ ετών εκείνη την εποχή και δεν εκτιμούσε ή δεν κατανοούσε την επικίνδυνη φύση του παιχνιδιού που την ενθάρρυνε να συμμετέχει η TikTok».

Επτάχρονη βρέθηκε από τον αδελφό της να μην αναπνέει

Το άλλο θύμα που κατονομάζεται στη μήνυση, η 9χρονη Αριάνι Τζέιλεν Αρόγιο από το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, έλαβε δώρο ένα τηλέφωνο όταν ήταν επτά ετών και χρησιμοποιούσε το TikTok πολλές φορές την ημέρα, σύμφωνα με την καταγγελία.

Σταδιακά έγινε εμμονική με τη δημοσίευση βίντεο χορού στο TikTok και «εθίστηκε» στην εφαρμογή.

Τον Ιανουάριο του 2021, η οικογένεια της Αριάνι συζήτησε μαζί της ένα περιστατικό ενός νεαρού χρήστη του TikTok που πέθανε ως αποτέλεσμα μιας πρόκλησης, αλλά η Αριάνι τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετείχε ποτέ σε επικίνδυνα βίντεο.

Ωστόσο, στις 26 Φεβρουαρίου 2021 βρέθηκε από τον πεντάχρονο αδερφό της να μην αναπνέει.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο, αλλά τελικά κατέληξε.

Στη μήνυση επίσης περιέχονται μια σειρά από καταγγελίες κατά του TikTok, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο αλγόριθμός του προωθεί επιβλαβές περιεχόμενο, επιτρέπει τη συμμετοχή σε ανήλικους χρήστες στην εφαρμογή και δεν προειδοποιεί τους χρήστες ή τους κηδεμόνες τους για τον εθιστικό χαρακτήρα της.

Το TikTok που έχει επικριθεί στο παρελθόν επειδή επέτρεψε τη διάδοση επικίνδυνων προκλήσεων, δεν σχολίασε αυτή την εξέλιξη.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι η «πρόκληση κιβωτίων γάλακτος» του 2021, η οποία ενθάρρυνε τους χρήστες να στοιβάζουν και να σκαρφαλώνουν σε κιβώτια γάλακτος, οδήγησε σε εξάρθρωση ώμων, ακόμη και τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Το 2020, ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε αφού συμμετείχε στην «πρόκληση Benadryl», στην οποία οι χρήστες λάμβαναν μεγάλη ποσότητα αντιισταμινικών σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν παραισθησιογόνα αποτελέσματα.

Το 2020, δύο ανήλικοι κατηγορήθηκαν για επίθεση μετά τη συμμετοχή τους στην πρόκληση «skull breaker (σ.σ. θραύση κρανίου)», από την οποία ένα άτομο υπέστη κρίση.

Οι δικηγόροι του SMVLC ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία εν γνώσει της επέτρεψε να πολλαπλασιαστεί τέτοιο περιεχόμενο στην πλατφόρμα επειδή αύξησε τον αριθμό των χρηστών και τελικά το κέρδος.

«Η TikTok έδινε προτεραιότητα στα μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη έναντι της υγείας και της ασφάλειας των χρηστών της και, συγκεκριμένα, της υγείας και της ασφάλειας των ευάλωτων παιδιών. Γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει ότι χρησιμοποιούσε ενεργά το προϊόν της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφεραν.

Οι οικογένειες Γουόλτον και Αρόγιο ζητούν χρηματική αποζημίωση και αιτούνται η δίκη ενόρκων να διεξαχθεί στην Καλιφόρνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ