ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Επίσκοπος μίλησε ανοιχτά κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Μεξικό: Επίσκοπος μίλησε ανοιχτά κατά του οργανωμένου εγκλήματος
Tο Μεξικό σπαράσσεται από κύμα βίας αποδιδόμενο στις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά AP/Eric Gay

Ανοικτά θέση κατά της εγκληματικότητας παίρνει ο επίσκοπος στην πολιτεία Σακατέκας, στο κεντρικό Μεξικό, Σιγκιφρέντο Νοριέγκα.

Σημειώνεται πως το Μεξικό σπαράσσεται από κύμα βίας αποδιδόμενο στις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Ο επίσκοπος πρότεινε να συναφθεί νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», που θα συμπεριλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα, καθώς η ρωμαιοκαθολική εκκλησία παίρνει ολοένα περισσότερο θέση για την εγκληματικότητα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Δεν θα πρόκειται απλά για μια συμφωνία με κακοποιούς, αλλά για συμβόλαιο με όλη την κοινωνία», που θα «συμπεριλάβει» τους ανθρώπους του υποκόσμου, που θα μπορούν «να ενταχθούν σε αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε ο ιερωμένος στην εφημερίδα Milenio.

Ο ίδιος ο επίσκοπος Νοριέγκα είχε απαχθεί από κακοποιούς καθώς ταξίδευε προς τη γειτονική πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά). Αυτοί που τον χτύπησαν «δεν ήταν ούτε μέλη της Εθνικής Φρουράς, ούτε του στρατού, ήταν άνθρωποι που ανήκαν σε συμμορία», αφηγήθηκε.

Οι κριτικές της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην κυβέρνηση έχουν διπλασιαστεί μετά τις δολοφονίες δύο ιησουιτών την 27η Ιουνίου στην πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια).

«Είμαστε αντιμέτωποι με περίπλοκο πρόβλημα, που απαιτεί όλους και όλες για να επιτεθούμε στη ρίζα του», ανέφερε η διάσκεψη των επισκόπων του Μεξικού, αναγγέλλοντας ότι στις λειτουργίες της 10ης Ιουλίου θα υπάρξει απότιση φόρου τιμής «σε όλους τους ιερωμένους, τις μοναχές και τους καλόγερους που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα».

«Δεν διαπραγματευόμαστε» με τους εγκληματίες, έχει πει ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος πάντως λέει πως απορρίπτει επίσης τον «νόμο της αντεκδίκησης», επαναλαμβάνοντας πως δεν θέλει «να αντιμετωπίσει τη βία με τη βία».

Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί κατά τις επίσημες στατιστικές πάνω από 340.000 φόνοι και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Βισέντε Καλδερόν (2006-2012) εξαπέλυσε τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», ο οποίος όμως ριζοσπαστικοποίησε τις συμμορίες και οδήγησε στην κατάτμησή τους σε πιο βαριά οπλισμένους, και πιο αιμοδιψείς, πυρήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ