ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιστολή για πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον από βουλευτές των Συντηρητικών

Βρετανία: Επιστολή για πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον από βουλευτές των Συντηρητικών
Ζητούν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού AP Photo/Frank Augstein

Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας υπέβαλαν επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω σκανδάλων και αποχωρήσεων από την κυβέρνηση. 

Ο Κρις Σκίντμορ ζητεί στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

«Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η (Επιτροπή) 1922 να επανεξετάσει επειγόντως τους κανόνες που εμποδίζουν τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής», σημείωσε ο Σκίντμορ.

«Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σημείωσε παράλληλα ο Τομ Χαντ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Τζόνσον τις καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά κατά του πρώην αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία Κρίστοφερ Πίντσερ, και ανακοίνωσε την υποβολή και από τον ίδιο επιστολής στην αρμόδια επιτροπή για πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

Ο ρόλος της «Επιτροπής 1922»

Σε απάντηση του μπαράζ παραιτήσεων το βράδυ της Τρίτης, ο Μπόρις Τζόνσον διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και προχώρησε σε συναντήσεις με στελέχη που τον στηρίζουν και σε αναπληρώσεις των κενών.

Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει ότι οι παραιτήσεις σε διάφορα επίπεδα μπορεί να συνεχιστούν, βυθίζοντας την κυβέρνηση σε τέλμα και καθιστώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό πιο ευάλωτο.

Ήδη, επιστολές με τις οποίες αποσύρουν τη στήριξή τους στον Μπόρις Τζόνσον δημοσιοποίησαν ακόμη και «απλοί» βουλευτές, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο όταν χρειάζονται μόλις 32 να αλλάξουν την ψήφο τους σε μια επόμενη πρόταση μομφής.

Ίσως μάλιστα μια τέτοια κίνηση να γίνει πολύ γρηγορότερα από ό,τι προβλέπει το καταστατικό και υπό αυτήν την έννοια η φθορά του Βρετανού πρωθυπουργού παίζει κρίσιμο ρόλο.

Για την ακρίβεια, το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κανόνες, και μια πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού να υποβληθεί ακόμη και το φθινόπωρο, είναι στα χέρια της «Επιτροπής 1922» των Τόρις.

Πρόκειται για μια κομματική Επιτροπή, στην οποία δικαίωμα ψήφου έχουν όσα μέλη των Συντηρητικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατέχουν κυβερνητικό ή άλλο αξίωμα, εν ολίγοις είναι «απλοί» βουλευτές.

Η Επιτροπή θεσμοθετήθηκε από τους βουλευτές που αναδείχθηκαν στις εκλογές του 1922 -εξ ου και η ονομασία- ωστόσο άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μετά το 1940.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες πρόκειται να διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη του 18μελούς εκτελεστικού οργάνου της «Επιτροπής 1922», καθώς η θητεία του νυν οργάνου -την πλειοψηφία του οποίου κατέχουν οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού- ολοκληρώνεται.

Οι «αντάρτες» στοχεύουν στο να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 18 θέσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να προκαλέσουν αλλαγή του κανονισμού για την ψήφο εμπιστοσύνης, ή έστω να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό, καθώς μέχρι σήμερα δεν συμφωνούν όλοι οι αμφισβητίες του Μπόρις Τζόνσον σε μια τέτοια αλλαγή.

Στις «συνιστώσες» των Τόρις η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει εδώ και ημέρες και όπως είναι αναμενόμενο θα κλιμακωθεί τις επόμενες.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραιτήσεις υπουργών και κορυφαίων στελεχών ενισχύουν τις προθέσεις αυτές και οι κινήσεις τους -αν και χρονικά συμπίπτουν με τις εξελίξεις της υπόθεσης Πίντσερ- μπορούν να «φωτιστούν» και υπό τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις εσωκομματικές εκλογές της «Επιτροπής 1922» -ενδεχομένως, δε, και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ