ΚΟΣΜΟΣ

«Χιονοστιβάδα» παραιτήσεων στη Βρετανία - Τζόνσον: Θα πάω μέχρι τέλους

«Χιονοστιβάδα» παραιτήσεων στη Βρετανία - Τζόνσον: Θα πάω μέχρι τέλους
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον Toby Melville / Pool Photo via AP, File

Συνεχίστηκε και την Τετάρτη ο κύκλος των παραιτήσεων από την κυβέρνηση Τζόνσον, που άνοιξε το προηγούμενο βράδυ βυθίζοντας τη Βρετανία σε βαθιά πολιτική κρίση και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον αντιμέτωπο με ολοένα και περισσότερα αιτήματα για την παραίτησή του.

Συνολικά υπήρξαν πλέον 21 παραιτήσεις από την κυβέρνηση σε λιγότερο από 24 ώρες, ωστόσο ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει θέλει ότι θα εκτελέσει την εντολή διακυβέρνησης που έλαβε μέχρι τέλους.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ που παραιτήθηκε την Τρίτη.

Ο Τζάβιντ εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του είπε πως ο ίδιος είχε στο παρελθόν αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό καλή τη πίστει, αναγνωρίζοντάς του το τεκμήριο της αθωότητας ή της αθωότητας λόγω αμφιβολιών. Ωστόσο, όπως υποστήριξε έρχεται μια στιγμή κατά την οποία πρέπει κανείς να πει «φτάνει πια» και «δεν πάει άλλο».

Το κουμπί της επανεκκίνησης (reset button) έχει, άλλωστε, και αυτό όριο ως προς τις φορές που μπορεί να πατηθεί, όπως σημείωσε ο 52χρονος, αμφισβητώντας έτσι ανοιχτά πια τα περιθώρια των «επανεκκινήσεων» που μπορεί να έχει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Μια ομάδα είναι τόσο καλή όσο ο αρχηγός της, και ένας αρχηγός είναι τόσο καλός όσο η ομάδα του», δήλωσε ο Τζάβιντ, αμφισβητώντας πια ανοιχτά το «πρότυπο» του Μπόρις Τζόνσον ως πολιτικού ηγέτη.

Τζόνσον: Θα συνεχίσω να εκπληρώνω τη θητεία που μου ανατέθηκε

Παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την Τετέρτη την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του, οι οποίες τον αποδυναμώνουν με φόντο μια διαδοχή σκανδάλων.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη.

«Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο βρετανος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ' αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Συνεχίστηκαν οι παραιτήσεις την Τετάρτη

Το πρωί της Τετάρτης οι παραιτήσεις συνεχίστηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας, Γουίλ Κουίνς να αποχωρεί από τα καθηκοντά του, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτείται μετά την «ανακριβή» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό από τον Τζόνσον ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Το παράδειγμά του ακολούθησαν οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν σήμερα επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Από τις θέσεις τους παραιτήθηκαν επίσης, η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς και ο Τζον Γκλεν, υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παραιτήθηκαν πριν από λίγο από την κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

"Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας", είπε η Άτκινς απευθυνόμενη στον βρετανό πρωθυπουργό.

Λίγη ώρα αργότερα, παραιτήθηκε και η Τζο Τσόρτσιλ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

"Τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της", έγραψε η ίδια στο Twitter.

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση».

Από χθες ξεκίνησε το ντόμινο παραιτήσεων

Το στσουνάμι των αποχωρήσεων άνοιξε χθες με τις παραιτήσεις των υπουργών Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, και Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ. Στη συνέχεια και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών, Μπιμ Αφολάμι, ανακοίνωσε κι αυτός την παραίτησή του και μάλιστα on air. Παράλληλα, άλλα δύο στελέχη των Συντηρητικών, ο Σακίμπ Μπάτι και ο Τζόναθαν Γκάλις ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από τις θέσεις τους και πως αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον

Ο Αφολάμι ανακοίνωσε την παραίτησή του στον «αέρα» της τηλεοπτικής εκπομπής The News Desk του τηλεοπτικού καναλιού Talk TV.

Ο Αφολάμι κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, αφού «έχασε την υποστήριξη του κόμματος και της χώρας» μετά την αποχώρηση των Σουνάκ και Τζαβίντ.

Ο συντηρητικός βουλευτής του Χίτσιν και του Χάρπεντεν από το 2017 δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει υπό τον Τζόνσον.

«Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές ότι έχει έρθει η ώρα να παραιτηθεί ο Τζόνσον», είπε χαρακτηριστικά, ο Μπιμ Αφολάμι.

Ένας - ένας εγκαταλείπουν την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδος, ο Σακίμπ Μπάτι, ιδιαίτερος κοινοβουλευτικός γραμματέας του πρώην υπουργού Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ, παραιτήθηκε επίσης.

Σε δήλωσή του στο Twitter, ανέφερε:

«Το Συντηρητικό κόμμα ήταν πάντα το κόμμα της ακεραιότητας και της τιμής, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και τα πρότυπα στη δημόσια ζωή».

Αλλά και ο Τζόναθαν Γκάλις, γραμματέας του υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, παραιτήθηκε επίσης.

Εξάλλου, και η ειδική κοινοβουλευτική γραμματέας στο Υπουργείο Μεταφορών, Νίκολα Ρίτσαρντς παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Ρίτσαρντς περιγράφει το Συντηρητικό Κόμμα ως «αγνώριστο επί του παρόντος».

Είπε επίσης ότι «για πάρα πολύ καιρό επικεντρωθήκαμε στην αντιμετώπιση της ζημιάς που υπέστη η φήμη μας αντί να προσφέρουμε στους πολίτες».

Οι ηχηρές παραιτήσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών

bretania-paraitiseis.jpg
Οι δύο απερχόενοι υπουργοί - ο Ρίσι Σουνάκ (αριστερά) και ο Σατζίντ Τζαβίντ (δεξιά) γνωστοποίησαν μέσω αναρτήσεών τους στο twitter τους λόγους των παραιτήσεών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον
Photo Collage via Αssociated Press / Alastair Grant

Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε λίγο μετά τις 20:20 ότι οι υπουργοί Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, και Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν μέσω αναρτήσεών τους στο twitter τους λόγους των παραιτήσεών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ρίσι Σουνάκ έγραψε χαρακτηριστικά: «Το κοινό δικαίως αναμένει από την κυβέρνηση να ασκείται σωστά, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζουν να αγωνιστούμε γι' αυτά και γι' αυτό παραιτούμαι».

Στο tweet του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κοινοποίει και την επιστολή της παραίτησής του.

Από την πλευρά του και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε στο twitter:

«Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση στη θέση αυτή».

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Τζαβίντ ξεκινά λέγοντας: «Ήταν προνόμιο που μου ζητήθηκε να επιστρέψω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω ως Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Όμως, προσθέτει:

«Δεν θα ήθελα να πω τίποτα άλλο...: Εμείς [το Συντηρητικό Κόμμα] μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε προς το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι πλέον δεν είμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, αλλά είναι σαφές για μένα ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και, ως εκ τούτου, έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη».

Πώς ξεκίνησε το μπαράζ παραιτήσεων - Η πρώτη αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον

Όπως όλα δείχνουν τη θρυαλλίδα των παραιτήσεων «άναψαν» οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένο το διορισμό του Κρίστοφερ (Κρις) Πίντσερ στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου οι Συντηρητικοί ανέστειλαν ην κομματική ιδιότητα του Κρίστοφερ Πίντσερ ο οποίος κατηγορήθηκε ότι θώπευσε δύο άνδρες σε κατάσταση μέθης.

Official_portrait_of_Rt_Hon_Christopher_Pincher_MP_crop_2.jpg
Ο Κρίστοφερ Πίντσερ αποπέμφθηκε την 1η Ιουλίου από το Συντηρητικό Κόμμα.Wikipedia / Creative Commons

Ο Πίντσερ, που διατελούσε μέχρι την 30η Ιουνίου αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, παραιτήθηκε από αυτό το αξίωμα αναφέροντας μόνο ότι «ήπιε πάρα πολύ» και έφερε σε δύσκολη θέση τον εαυτό του και άλλους.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

Κατά τα λοιπά, ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε επιστολές τόσο στον Ρίσι Σουνάκ όσο και στον Σατζίντ Τζαβίντ, μετά και τις παραιτήσεις τους.

Στις επιστολές του, ο Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρώην υπουργό Υγείας ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Προς κατάρρευση η κυβέρνηση Τζόνσον

Από την πλευρά του, ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, ανέφερε σχετικά με τις παραιτήσεις των δύο υπουργών πως δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί και μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Τζόνσον.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Μέισον:

«Αυτό που βλέπουμε απόψε, αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας λεπτό προς λεπτό, οδηγεί σε πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης. Δύο παραιτήσεις σε διάστημα μισής ώρας, με τις πλέον αιχμηρές δηλώσεις. Επιστολές παραίτησης, από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Υγείας, που λένε ότι δεν μπορούν, με κάθε καλή συνείδηση, να συνεχίσουν να υπηρετούν την κυβέρνηση. Αυτό έχει σημασία γιατί αν συνεχιστούν αυτές οι παραιτήσεις, θα μπορούσε να γίνει πολύ, πολύ δύσκολο για τον Μπόρις Τζόνσον να συνεχίσει ως πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του, ο Νικ Γουάτ του BBC Newsnight, επικαλούμενος στενό συνεργάτη του Τζόνσον, είπε:

«Ένας από τους πιο συνεργάτες τιου πρωθυπουργού μου λέει πως όλα θα έχουν τελειώσει έως αύριο. Κανένας πρωθυπουργός δεν επιβιώνει έπειτα από δύο παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών».

«Άδειασμα» Τζόνσον και από πρώην ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών

Το πρώην ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών, Μαρκ Χάρπερ, επαινεί τον Σουνάκ και τον Τζαβίντ για τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση.

Ο άνθρωπος που κάποτε ήταν υπεύθυνος για την πειθαρχία του Συντηρητικού Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων επαίνεσε τους δύο απερχόμενους υπουργούς που εγκατέλειψαν τον Μπόρις Τζόνσον.

«Απόψε είδαμε δείγματα ηγεσίας από τους Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζαβίντ. Πρόκειται για έντιμες αποφάσεις που λήφθηκαν από έντιμους ανθρώπους. Το Συντηρητικό Κόμμα έχει ακόμα τόσα πολλά να προσφέρει στη χώρα μας. Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή», έγραψε ο Χάρπερ.

Κέιρ Στάρμερ (Εργατικοί): Διεφθαρμένη η κυβέρνηση, πρέπει να παραιτηθεί

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, ζήτησε «μια νέα αρχή» στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε την προκήρυξη γενικών εκλογών.

Ο Στάρμερ ανέφερε ότι «οι υπουργοί του Υπουργικού Συμβουλίου των Τόρις ήταν συνένοχοι με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ αυτός ντρόπιασε το αξίωμά του και απογοήτευσε τη χώρα του».

«Το κόμμα των Τόρις είναι διεφθαρμένο και η αλλαγή του ανθρώπου στην κορυφή δεν θα το διορθώσει. Χρειαζόμαστε μια πραγματική κυβερνητική αλλαγή και μια νέα αρχή για τη Βρετανία», είπε.

Σε παραίτηση καλεί τον Τζόνσον και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών

Ο ηγέτης των Φιλελευθερων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, έγραψε στο twitter ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα».

«Αρκετά απαξιώσατε τη μεγάλη μας χώρα», έγραψε ο Ντέιβι στο twitter, όταν έγινε γνωστή η είδηση των δύο μεγάλων παραιτήσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ