ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αμερικανικά υπερόπλα HIMARS

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αμερικανικά υπερόπλα HIMARS
Αψηφώντας τις ανησυχίες πως η αποστολή εξαιρετικά προηγμένων πυραυλικών συστημάτων θα εκληφθεί από το Κρεμλίνο ως βαρύτατη πρόκληση, ο Τζο Μπάιντεν όπλισε τον Ιούνιο την Ουκρανία με το σύστημα HIMARS AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν δύο προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS και τις αποθήκες τους με τα πυρομαχικά στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δυο εκτοξευτήρες HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems- Συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας), με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους προμηθεύουν το Κίεβο.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών που αποθηκεύουν πυραύλους για το σύστημα HIMARS κοντά στη γραμμή του μετώπου σε ένα χωριό νότια του Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, που είναι το κύριο σημείο στο οποίο εστιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα μετά την κατάληψη του Λουχάνσκ το Σαββατοκύριακο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δείχνει το πλήγμα.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές το χτύπημα.

Η Ουκρανία είχε παραλάβει μόνο τέσσερα συστήματα HIMARS από τις αρχές Ιουλίου, ανέφερε σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν οκτώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Οι δυτικές προμήθειες όπλων είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να απωθήσει τα δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν την πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς.

Το σύστημα HIMARS

Το σύστημα M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) είναι μία εκσυγχρονισμένη, ελαφρύτερη και πιο ευέλικτη τροχοφόρα έκδοση του Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτήρων Ρουκετών M270 MLRS, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι μονάδες HIMARS φέρουν μία προεγκατεστημένη βάση έξι κατευθυνόμενων πυραύλων των 227 mm (το M270 φέρει δύο βάσεις) ή μία μεγάλη βάση για πύραυλους ATACMS. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται δώσουν στην Ουκρανία κατευθυνόμενους τακτικούς πυραύλους ATACMS, των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά τα 300 χλμ.

Ένα μικρό πλήρωμα αρκεί για να επαναφορτώσει το σύστημα HIMARS μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να υπάρχει εξωτερική βοήθεια. Τα πληρώματα ωστόσο χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη μονάδες HIMARS στην Ευρώπη, ενώ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχουν αποκτήσει τα συστήματα αυτά η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τα HIMARS δίνουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τις γραμμές και σε αποστάσεις καλύτερα προστατευμένες από τα δικά τους όπλα μεγάλης εμβέλειας. Οι κατευθυνόμενοι με GPS πύραυλοι που εκτοξεύει το HIMARS έχουν εμβέλεια περίπου διπλάσια από τα βλήματα M777 που οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Με ακτίνα δράσης τα 80 χλμ. στην απλή τους έκδοση, τα HIMARS βγάζουν εκτός εμβέλειας το ρωσικό πυροβολικό και θέτουν σε κίνδυνο τις αντίστοιχες ρωσικές συστοιχίες. Μπορούν επίσης να απειλήσουν τα ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, με δεδομένη την επικρατούσα εκτίμηση στη Δύση ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον τομέα αυτό.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα συστήματα HIMARS η πλάστιγγα θα μπορούσε να γύρει υπέρ των Ουκρανών στα πεδία των μαχών, όπου δέχονται καταιγισμό πυρών από το ρωσικό πυροβολικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ