ΚΟΣΜΟΣ

Οπλίζει με HIMARS την Ουκρανία ο Μπάιντεν - Ρωσικές απειλές για ευθεία σύγκρουση με ΗΠΑ

Οπλίζει με HIMARS την Ουκρανία ο Μπάιντεν - Ρωσικές απειλές για ευθεία σύγκρουση με ΗΠΑ
Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα συστήματα HIMARS η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ των Ουκρανών στα πεδία των μαχών, όπου δέχονται καταιγισμό πυρών από το ρωσικό πυροβολικό AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Αψηφώντας τις εύλογες ανησυχίες πως η αποστολή εξαιρετικά προηγμένων πυραυλικών συστημάτων θα εκληφθεί από το Κρεμλίνο ως βαρύτατη πρόκληση, ο Τζο Μπάιντεν οπλίζει την Ουκρανία με το σύστημα HIMARS για να «εισπράξει»  προειδοποιήσεις περί αναβαθμισμένου κινδύνου ευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ρωσίας - Ηνωμένων Πολιτειών.

Τη στιγμή που η μάχη του Ντονμπάς βρίσκεται σε καθοριστικό στάδιο -με το Σεβεροντονέτσκ να κινδυνεύει να καταληφθεί ολοκληρωτικά, δίνοντας στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ, και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραδέχεται πως ο ουκρανικός στρατός χάνει 100 στρατιώτες την ημέρα- η Ουάσινγκτον λαμβάνει τη στρατηγική απόφαση να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα με ένα ισχυρό πυραυλικό σύστημα που δύναται να πλήξει στόχους εντός ρωσικού εδάφους.

Ο ουκρανικός στρατός λαμβάνει την απλή έκδοση των HIMARS με ακτίνα δράσης τα 80 χλμ. -και όχι τους κατευθυνόμενους τακτικούς πυραύλους ATACMS, των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά τα 300 χλμ., που σαφώς δεν μετριάζει το γεγονός ότι συνιστά καίρια ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων. Ούτε και μετριάζει τη ρωσική οργή.

Η Μόσχα απαντά με προειδοποιήσεις, διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση, με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, να συμπληρώνει πως πρόκειται για «εξαιρετικά αρνητική» εξέλιξη που εντείνει τον κίνδυνο ευθείας αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΗΠΑ.

«Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί ότι η απόφαση εμπεριέχει ένα στοιχείο 'αυτοπεριορισμού' είναι άχρηστες» είπε ο Ριαμπκόφ. Λαμβάνοντας τη «σκυτάλη», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν σκοπίμως «λάδι στη φωτιά» -αναφέροντας, πάντως, πως δεν θεωρεί ότι το Κίεβο μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους εναντίον ρωσικού εδάφους.

Το σύστημα HIMAR εντάσσεται στο νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 700 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει επίσης ελικόπτερα, αντιαρματικά οπλικά συστήματα Javelin, τακτικά οχήματα και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων.

Σε άρθρο του Τζο Μπάιντεν που φιλοξένησαν οι New York Times, στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να απορρίπτει τις ανησυχίες ότι η αναβαθμισμένη αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως μείζονα πρόκληση.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Όσο και να διαφωνώ με τον κ. Πούτιν, και βρίσκω τις ενέργειές του εξοργιστικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιχειρούν να επιφέρουν την ανατροπή του στη Μόσχα. Δεν ενθαρρύνουμε, και δεν δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πέραν των συνόρων της» αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και επισημαίνει πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα λήξει μέσω της διπλωματικής οδού, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να της παράσχουν σημαντική στρατιωτική συνδρομή για να ενισχύσουν τη θέση της στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης.

«Εξ ου και αποφάσισα ότι θα παράσχουμε στους Ουκρανούς πιο προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά που θα τους επιτρέψουν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», αναφέρει.

Έπειτα από τη σημερινή, επίσημη παρουσία του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ο Μπάιντεν διακήρυξε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους».

Εν μέσω ρωσικών «βρυχηθμών», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από πλευράς του πως η Ουκρανία έχει δώσει «διαβεβαιώσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το πυραυλικό σύστημα HIMARS κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος.

«Eίναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον. Επισήμανε πως ενισχυθεί η θέση του Κιέβου στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, διαβλέποντας ταυτόχρονα πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει «πολλούς μήνες ακόμη».

Σχετικά με τις ανησυχίες για το πώς θα εκληφθεί η αμερικανική κίνηση από τη Μόσχα, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως ο Τζο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν εξ αρχής όσον αφορά τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής.

«Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς [για τις συνέπειες] από την αρχή, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να το μεταφέρει απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν. Κάναμε ακριβώς αυτό που είχαμε πει ότι θα κάνουμε» ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας πως «είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, και όχι το αντίθετο».

Το σύστημα HIMARS

Το σύστημα M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) είναι μία εκσυγχρονισμένη, ελαφρύτερη και πιο ευέλικτη τροχοφόρα έκδοση του Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτήρων Ρουκετών M270 MLRS, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι μονάδες HIMARS φέρουν μία προεγκατεστημένη βάση έξι κατευθυνόμενων πυραύλων των 227 mm (το M270 φέρει δύο βάσεις) ή μία μεγάλη βάση για πύραυλους ATACMS. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται δώσουν στην Ουκρανία κατευθυνόμενους τακτικούς πυραύλους ATACMS, των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά τα 300 χλμ.

Ένα μικρό πλήρωμα αρκεί για να επαναφορτώσει το σύστημα HIMARS μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να υπάρχει εξωτερική βοήθεια. Τα πληρώματα ωστόσο χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη μονάδες HIMARS στην Ευρώπη, ενώ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχουν αποκτήσει τα συστήματα αυτά η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τα HIMARS θα δώσουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τις γραμμές και σε αποστάσεις καλύτερα προστατευμένες από τα δικά τους όπλα μεγάλης εμβέλειας. Οι κατευθυνόμενοι με GPS πύραυλοι που εκτοξεύει το HIMARS έχουν εμβέλεια περίπου διπλάσια από τα βλήματα M777 που οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Με ακτίνα δράσης τα 80 χλμ. στην απλή τους έκδοση, τα HIMARS βγάζουν εκτός εμβέλειας το ρωσικό πυροβολικό και θέτουν σε κίνδυνο τις αντίστοιχες ρωσικές συστοιχίες. Μπορούν επίσης να απειλήσουν τα ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, με δεδομένη την επικρατούσα εκτίμηση στη Δύση ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον τομέα αυτό.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα συστήματα HIMARS η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ των Ουκρανών στα πεδία των μαχών, όπου δέχονται καταιγισμό πυρών από το ρωσικό πυροβολικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ