ΚΟΣΜΟΣ

Μόνος εναντίον όλων ο Τζόνσον: Νέες αποχωρήσεις υπουργών και ο παράγοντας... Βασίλισσα

Μόνος εναντίον όλων ο Τζόνσον: Νέες αποχωρήσεις υπουργών και ο παράγοντας... Βασίλισσα
Πηγή της Downing Street λέει ότι ο πρωθυπουργός «θέλει να μείνει και να αγωνιστεί» την ώρα που οι παραιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40 Toby Melville/Pool Photo via AP, File

Τη χειρότερη κρίση του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας περνάει o Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζοντας πλήρη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και στελέχη τόσο της κυβέρνησής του, όσο και του κόμματος των Τόρις να ζητούν την παραίτησή του.

Ο ίδιος φαίνεται να έχει «στιλώσει» αρνούμενος να παραιτηθεί παρά τις πολυάριθμες νυχτερινές επισκέψεις που δέχθηκε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή της Downing Street λέει, σύμφωνα με την Guardian, ότι ο πρωθυπουργός «θέλει να μείνει και να αγωνιστεί» την ώρα που οι παραιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.

Στις στη μακρά λίστα των παραιτηθέντων έχουν προστεθεί από το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λιούις, ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η πολιτική συντάκτρια του δικτύου ITV ανέφερε μέσω Twitter πως ο Τζόνσον «είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη, είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών».

Αντί παραίτησης, ο Τζόνσον απάντησε αποπέμποντας χθες, Τετάρτη, ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ. Ο Γκόουβ είχε πει νωρίτερα στον πρωθυπουργό σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ότι πίστευε ότι η θέση του δεν ήταν βιώσιμη, δεδομένου του αριθμού των βουλευτών που είχαν στραφεί εναντίον του, ενώ φέρεται να ήταν εξ αυτών που του ζήτησαν να παραιτηθεί.

Σενάριο θέλει τον Βρετανό πρωθυπουργό να «επιστρατεύει» τη βασίλισσα για να σώσει την πρωθυπουργία του.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των βουλευτών που εδράζεται σε μια έγκριση νόμου περί διάλυσης και σύγκλησης του κοινοβουλίου που τέθηκε φετος σε ισχύ, καταργώντας τον νόμο περί κοινοβουλίων ορισμένου χρόνου και επιτρέποντας τη διάλυση του σώματος από τη βασίλισσα «κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού».

Οι συντηρητικοί βουλευτές ανησυχούν ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει για να σώσει την πρωθυπουργία του.

Όπως, όμως, παρατηρούν ακόμα και βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφύγει σε αυτή τη λύση τότε ρισκάρει το ενδεχόμενο μεγάλης συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ απορρίψει το αίτημά του.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στους Times: «Είναι κάτι για το οποίο συζητήθηκε, αλλά είναι εντελώς τρέλα».

Σύμφωνα εξάλλου με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη. Ένας σύμβουλος του Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, φέρεται να είπε ότι «σίγουρα» αυτό το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές.

«Απόβαση» υπουργών στην Ντάουνινγκ Στριτ

Στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης αντιπροσωπεία υπουργών για να καλέσει επίσημα τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας προς όφελος της χώρας και της παράταξης των Τόρις. Στην πρωθυπουργική κατοικία έσπευσαν και υπουργοί που παραμένουν «πιστοί» στον Τζόνσον, ο οποίος ζυγίζει τις δυνάμεις του ενώπιον μίας νέας πρότασης μομφής που μπορεί να έλθει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε τους υπουργούς καθέναν χωριστά και όχι ως αντιπροσωπεία, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να ανακαλούν τη νύχτα προ της παραίτησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν συνομίλησε με κάθε ένα από τα μέλη της κυβέρνησής της για να διαπιστώσει εάν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή τους στη δεύτερη ψηφοφορία για τη μάχη ηγεσίας.

Η Θάτσερ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, αλλά όχι με το απαιτούμενο ποσοστό. Όμως, εάν θεωρούσε ότι το να μην τους επιτρέψει να την αντιμετωπίσουν ως ομάδα θα μείωνε το θάρρος τους και θα έκαμπτε την αποφασιστικότητά τους, έκανε λάθος. Οι περισσότεροι της έδειξαν την «έξοδο», σχολιάζει ο Guardian, επισημαίνοντας πως ο Τζόνσον ακολουθεί τώρα την ίδια τακτική.

Στο στενό κύκλο του Βρετανού πρωθυπουργού υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τα επόμενα βήματα: Κάποιοι συνεργάτες του θεωρούν ότι πρέπει να επιμείνει, να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες υπουργούς και να δώσει τη μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ άλλοι θεωρούν πως ο κύκλος έχει κλείσει και πιέζουν για ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των ηνίων. Ο ίδιος ο Τζόνσον φαίνεται πλέον πως καταλήγει οριστικά στην πρώτη εκδοχή.

Της αντιπροσωπείας των πολέμιων του Τζόνσον ηγείται ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος και εξήλθε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να κάνει δηλώσεις, όπως μετέδωσε το Sky News. Στην αντιπροσωπεία μετέχει και ο Ναντίμ Ζαχάουι, τον οποίο διόρισε ο Τζόνσον υπουργό Οικονομικών μόλις το βράδυ της Τρίτης, καθώς και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ -η οποία και δήλωσε στον Τζόνσον πως πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα με το BBC.

Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα η πρόταση μομφής - Τα βήματα της «Επιτροπής 1922»

Ως προς τη διαδικασία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα πρόταση μομφής, καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς, συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει πρώτα στην εκλογή νέων μελών, προτού αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η «Επιτροπή 1922» θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο Τζόνσον είναι «θωρακισμένος» έναντι νέας πρότασης μομφής για ένα χρόνο μετά την προ μηνός πολιτική επιβίωσή του σε ανάλογη ψηφοφορία. χρόνου.

Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα «Επιτροπή 1922» θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ