ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απέπλευσε το ρωσικό πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά

Τουρκία: Απέπλευσε το ρωσικό πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές AP Photo (Φωτογραφία αρχείου)

Φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο Zhibek Zholy. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από εδάφη τα οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

H διαδρομή του Zhibek Zholy από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2022
Πηγή: BBCΥπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες οι αρχές που έχει επιβάλει η Ρωσία στην επαρχία Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό ρωσικό έλεγχο, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση σιτηρών στο εξωτερικό, κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες με τις οποίες συνήφθη συμφωνία είναι το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλέστηκε τον Γεβγένι Μπαλίτσκι επικεφαλής της διοίκησης που επέβαλε η Ρωσία στη Ζαπορίζια.

Ο Μπαλίτσκι επισήμανε ότι έχει υπογραφεί συμβόλαιο για την πώληση 150.000 τόνων σιτηρών στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι Ρώσοι έμποροι και κρατικές εταιρείες αγοράζουν σιτηρά από τους αγρότες της Ζαπορίζια.

«Οι τιμές δεν είναι κακές αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ