ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Δουβλίνου για παραίτηση Τζόνσον με φόντο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Ικανοποίηση Δουβλίνου για παραίτηση Τζόνσον με φόντο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχαλ Μάρτιν, επαναλαμβάνει την ανάγκη να προστατευτεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον είναι μία «ευκαιρία» για να επανέλθουν σε καλή βάση οι σχέσεις του Δουβλίνου με το Λονδίνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και με φόντο τη διελκυστίνδα για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Έχουμε μια ευκαιρία για να επανέλθουμε στο αληθινό πνεύμα της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού που έχουμε ανάγκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Μίχαλ Μάρτιν, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν «τεταμένη και καταπονημένη τελευταία», κυρίως λόγω του σχεδίου του Λονδίνου να αναθεωρήσει μονομερώς τελωνειακές διατάξεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, κίνηση που κρίνεται παράνομη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να προστατευτεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέλος το 1998 σε μια σύγκρουση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των Ενωτικών που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό Στέμμα και των Ρεπουμπλικανών που τάσσονται υπέρ της ενοποίησης.

«Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σήμερα και προτρέπω για άλλη μια φορά να απόσχουμε από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια», υπογράμμισε ο Μίχαλ Μάρτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ